Детето, което бе вързано с верига от леля си, е изведено от семейството. В момента то е настанено в защитена среда и има вероятност да не се върне при своята близка. Това съобщи "Здравей, България" началникът на "Закрила на детето" Бисерка Йорданова. Припомняме, че вчера 14-годишното момиче е било открито в двора на училището в Провадия, в което учи - "Цар Симеон Велики", със закачена верига на крака. 

Впоследствие стана ясно, че тийнейджърката била окована от леля си, при която живее от 7 години. Причината е била постоянните бягства от вкъщи. Йорданова потвърди и информацията, че момичето има регистрирани кражби. Лелята била с чисто криминално досие и, по думите на близки до семейството, полагала адекватни гражи за племеницата си. Причината тя да бъде настанена при нея била, че родителите ѝ не желаели да се грижат за нито едно от децата си.

Момичето било вързано вечерта, когато членовете на семейството тръгнали да си лягат. Единият край на веригата, където бил катинарът, бил омотан около крака му, а другият - около крака на леглото ѝ. Според досегашната информация детето искало да се види със свои приятели. Останала вързана до сутринта, когато успяла да избяга. 

"Многократно е говорено с нея, тя също не може да обясни на какво се дължат бягствата и противообществените прояви. Няма насилие преди връзването. Много отдавна специалисти работят с момичето, имаше назначен педагогически съветник. Ходила ередовно на училище, но не е имала висок успех", заяви още Йорданова. 

Ежемесечно в семейството. били извършвани проверки от страна на социалните, до началото на извънредното положение. 

Лелята, която върза племеницата си: Не исках, но тя много крадеОтделът за закрила на детето в града проверява случая