Най-зрелищните и креативни филми, снимани с дрон от цял свят, ще бъдат показани в Пловдив днес и утре. Това ще се случи в рамките на Първия международен дрон фест в България – DroneUP International Film Festival. Фестивалът ще се проведе на Римския стадион и в него ще участват дронисти от 32 държава от 5 континента.

DroneUp IFF 2016 се организира от интернационален екип млади хора, които живеят в Дания. Пловдив не е избран случайно за домакин. От една страна, организаторите искали да честитят обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата- 2019 година, а от друга е убеждението им, че градът е изключително подходящо мястото, на което могат да си дадат среща по нестандартен начин, древните традиции и модерните технологии.

Целта на организаторите обаче е още по-далечна - Пловдив да стане международен дрон център за Европа, както и на индустрията свързана с дронове, сподели мениджърът на фестивала Петьо Петко , който е роден в Пловдив. Идеята на първото издание е да се поставят основите, така че фестивалът да се превърне в традиция. Ще бъде първи за България, но все още няма много такива прояви и по света. Подобен фестивал има в Ню Йорк, като през март тази година е било неговото второ издание.

Подадените заявки за DroneUp IFF 2016 са над 80. От тях, международното жури е селектирало 36 късометражни филма, които се борят за наградите в 6 тематични категории: Природа; Град и архитектура; Култура и спорт; Пътуване; Екстремно и диво; Разказ и история, включително и категория, която е специализирана за България и български дронисти. Председател на 5-членното жури на DroneUp IFF 2016 е големият български аниматор Златин Радев, номиниран за награда „Оскар“. Специални гости на фестивала са изключително популярни дрон –творци от Дания, САЩ, Австралия, Косово, Турция и други.

Програмата в двата поредни дни включва както прожекции на 6 минутните филми, снимани с дронове, така и много музика с пловдивския DJ Skill и световния шампион по бийтбокс Skiller, изпълнения на живо в различни жанрове, много изненади, и всичко това в нетрадиционни комбинации.

Откриването е тази вечер от 19:30 ч.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg