
Цената на шарана за Никулден нараства двойно, докато стигне до трапезата на клиента. Търговци от крайпътните живарници в Пловдивско го изкупуват на едро от арендаторите на язовири за 3 лева килото, а го предлагат от 5,80 до 6,50 лева.
Балканският шаран пък се продава за 7,80 лева, пише 24 часа. Най-скъпата риба, която се предлага в живарниците, е моруна - за 17 лв./кг. Високи цени държат чигата - 15 лв., есетрата - 14 лв., и пъстървата - 12 лв. Заради очакваната печалба от продажбите на риба има наплив от желаещи за регистрация на живарници. Само за седмица областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив е издала над 30 разрешителни за временни обекти край пътищата.
По-евтин е шаранът в магазинната мрежа под тепетата. Цените са от 3,99 до 4,90 лв. Замразената скумрия върви около 3 лв./кг, а килограм цаца струва 1, 50 лв.
"Прясната риба се познава по очите, които трябва да са бистри", обясни шефът на пловдивската дирекция д-р Камен Янков. По думите му в момента четири екипа инспектори съвместно с представители на комисията за защита на потребители извършват проверки на обектите за риба в региона. Те са влезли в 60 склада и предприятия за преработка и в 50 магазина. Тази седмица хайките продължават. Служителите ще налагат глоби от 2000 до 4000 лева за неправилно съхранение на риба, липса на документи за произхода й или нелегална продажба.
Рибата задължително трябва да е във вани с лед. Прясно охладената може да издържи до 3 дни. Според инспектори някои търговци използвали Никулден, за да се отърват от стара риба във фризерите си. Размразявали я, за да я продадат по-скъпо като прясна. Останалите количества отново се пъхали в камерите. Престоялата риба се познавала по костите, които изскачат от филето й.
TrafficNews.bg
Още от категорията

МС одобри за продажба нов диапазон радиочестоти за 5G мрежа, очаква близо 130 млн. по сделките

