Цената на шарана за Никулден нараства двойно, докато стигне до трапезата на клиента. Търговци от крайпътните живарници в Пловдивско го изкупуват на едро от арендаторите на язовири за 3 лева килото, а го предлагат от 5,80 до 6,50 лева.

Балканският шаран пък се продава за 7,80 лева, пише 24 часа. Най-скъпата риба, която се предлага в живарниците, е моруна - за 17 лв./кг. Високи цени държат чигата - 15 лв., есетрата - 14 лв., и пъстървата - 12 лв. Заради очакваната печалба от продажбите на риба има наплив от желаещи за регистрация на живарници. Само за седмица областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив е издала над 30 разрешителни за временни обекти край пътищата.

По-евтин е шаранът в магазинната мрежа под тепетата. Цените са от 3,99 до 4,90 лв. Замразената скумрия върви около 3 лв./кг, а килограм цаца струва 1, 50 лв.

"Прясната риба се познава по очите, които трябва да са бистри", обясни шефът на пловдивската дирекция д-р Камен Янков. По думите му в момента четири екипа инспектори съвместно с представители на комисията за защита на потребители извършват проверки на обектите за риба в региона. Те са влезли в 60 склада и предприятия за преработка и в 50 магазина. Тази седмица хайките продължават. Служителите ще налагат глоби от 2000 до 4000 лева за неправилно съхранение на риба, липса на документи за произхода й или нелегална продажба.

Рибата задължително трябва да е във вани с лед. Прясно охладената може да издържи до 3 дни. Според инспектори някои търговци използвали Никулден, за да се отърват от стара риба във фризерите си. Размразявали я, за да я продадат по-скъпо като прясна. Останалите количества отново се пъхали в камерите. Престоялата риба се познавала по костите, които изскачат от филето й.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg