Категорично няма да пращаме войници, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Едната теза на президента Макрон бе, че ние не трябва да даваме увереност на Путин. Цитирахме много варианти за помощ, но по този няма съгласие. Почти всички страни казаха, че не са съгласни по този вариант.

Дискусията беше затворена, един от участниците направи изявление и принуди Макрон да вземе отношение, а след него и другите участници, обясни министърът. 

По думите му много малко вероятно е държава сама да реши да изпраща войници. Ако конфликтът се пренесе после на нейна територия, ще ангажира НАТО впоследствие, уточни той.

Според Тагарев не е бил част от делегацията в Киев, защото е бил в Париж. Бяха по едно и също време. Беше предвидено аз да пътувам в Киев, след това дойде покана от президента Макрон към премиера Денков, взехме решение аз да отида в Париж вместо него. Срещата в Париж беше на много високо ниво - 8 делегации, петима президента, 17 премиери, каза той пред БТВ.

Позицията на Зеленски е винаги една и съща - хубаво е да си обменяме подаръци, но на нас ни трябва оръжие.

Въпрос на дни е военната техника да отиде в Украйна, каза още Тагарев. Пет месеца отидоха за хартия. Юли започнаха разговорите, но решението се взе декември месец, обясни министърът. По думите му транспортирането на огромна техника, каквато са БТР-те отнема месеци. Става въпрос за огромни влакови композиции, каза той. Тагарев каза, че БТР-ите са в София, но отказа да каже къде се намират. Нека не предизвикваме нездраво любопитство, хайде малко по-спокойно, ще обявим когато ги изпратим, заяви той.