Свлачище е паднало на плажа в Балчик. Земна маса и дървета са се сринали в района на заведението "Моби дик" край Албена. Самото заведение е затрупано, изместено е чак на пътя. В него са били затрупани мъж и жена. Двамата души са били извадени и контактни.

При свлачище на същото място през 2003 година загинаха собственикът на заведение “Моби Дик” Христо Господинов и неговата главна счетоводителка Дора Христова.

Свлачище е затрупало двама души в района на ресторант „Моби Дик“ край курортен комплекс „Албена“, съобщават и от Община Балчик.

Земната маса се е свлякла около 10, 30 часа днес, а заедно с нея и заведението. Пристигналите спасителни екипи са извадили мъж, чийто автомобил е бил паркиран наблизо, съобщи pronewsdobrich.bg. Жена е била затисната между две хладилни витрини.

Затрупани са били и каравани и коли, паркирани в района. Община Балчик е изпратила поисканата тежка техника. Екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от „Албена“ и Балчик са на място и издирват други затрупани хора, се посочва съобщението.

Отговорността за човешките жертви на 12 септември 2003 г. край курорта "Албена" лежи пряко върху собствениците на бунгалата, които са ги поставили в района незаконно. Единият от тях - Христо Господинов, загина заедно със счетоводителката си Дора Христова - това става ясно от доклада на специалната комисия, която тогава разследва трагичния инцидент в курорта.

Над хиляда кубически метра земна маса, камъни и дървета се срутиха през 2003 г. върху бунгала в местността "Моби Дик". Срутването възникна след огромното количество дъжд, което се изля тогава в региона - над 130 литра на кв.м.

Освен загиналия Христов, отговорни за трагедията са другите двама собственици на имота, в който се е проявило срутването - Веселин Василев и Лъчезар Тодоров. Имотът е бил закупен през 1999 г. като възстановена през 1998 г. земеделска земя. През 2002 г. с решение на Комисията по чл. 17 от Закона за опазване на обработваемата земя, предназначението му е променено с цел бъдещо застрояване. Имотът попада в свлачищна зона, за която е наложена строителна забрана.

За бунгалата, попаднали под срутилата се земна маса, не са издавани разрешения за строеж, актове за узаконяване, разрешения за поставяне, удостоверения за търпимост или протоколи за констатиране на незаконно строителство, се казва в доклада на комисията. Експертите посочват, че разрушените бунгала са били поставени без знанието или съгласието на общинската администрация.

Съгласно разпределението на отговорностите по закон, констатирането и премахването на "преместваеми обекти", които не са трайно прикрепени към терена, е правомощие и задължение на общинската администрация. След правен анализ експертите предлагат да бъдат наказани служителите в общинската администрация, в чиито задължения е било да констатират нарушенията. 

В доклада, поискан от строителния министър тогава Валентин Церовски, комисията посочва, че не е открила доказателства срутването да е причинено от човешка дейност. В доклада се посочва че инцидентът не е могъл да бъде предвиден и съответно - да бъдат предприети необходимите мерки по предотвратяването му, както и че не съществува пряка връзка между поставянето на разрушените бунгала и настъпилото срутване на земни маси.

Снимка: bTV