Половината от работещите американци са получавали до 2,8 хил. долара месечно   – 4655 лева през 2019 г., сочи ново проучване на социалното министерство на страната. Така средната заплата за страната е четири пъти по-висока от тази в България, която  е около 1050 лева.

Годишно средната заплата в най-силната икономика на света е възлизала на 34,2 хил. долара годишно, което означава, че 50% от жителите на държавата са изкарвали под тази сума през миналата година.

През същата година линията на бедността в страната за петчленно семейство е била 30,680 хил. долара. Казано иначе, немалка част от американците, декларирали доходи, живеят под или на нея. Неслучайно десетки милиони хора в страната са разглеждани като работещи бедни.
 
"Излишно е да се каже, че не е особено лесно да се оцелее в САЩ днес със само 2,8 хил. долара месечно и това може да обясни защо през последните години толкова много хора изпаднаха от средната класа", посочва Майкъл Снайдер от блога The Economic Collapse.

Но немалък брой от жителите на страната имат доход, който е още по-нисък даже и от това. Всъщност една трета от американците - или 32,2%, са декларирали годишен доход от под 20 хил. долара. Две трети от деклариралите постъпленията си са посочили, че през 2019 г. общото им възнаграждение е било под 50 хил. долара.

 

istock

Техният брой вероятно се е понижил с ускорен темп от началото на годината, след като общият брой на хората, които са подали молби за обезщетение за безработица, достигна 63 млн. американци. Това означава, че когато данните за настоящата година бъдат публикувани след средата на 2021 г., те ще са още по-мрачни.

"Разходите за живот нарастват значително по-бързо от възнаграждението ни и в резултат на това много американци работят колкото се може повече, само за да оцелеят финансово от месец до месец", пише Снайдер.

Разбивката на разходите на едно домакинство показва, че разходите за жилище или квартира са около хиляда долара месечно, макар че в метрополисите е трудно да се намери имот за тази сума. Общият среден размер на комуналните услуги месечно е около 250 долара, а още около 300 долара е лизингът на автомобил, но в тази сума не се включва неговата застраховка. "Накрая идва здравната застраховка", посочва Снайдер. "Ако сте млад и не сте семеен, може и да намерите такава за няколкостотин долара. Но голяма част от американците заплащат значително по-големи суми."

 

istock

Едва след като тези разходи са покрити идва сумата за храната, възлизаща също на поне няколкостотин долара месечно. "В този момент, почти всички пари са похарчени, а име още много други разходи. Разбира се, вие никога не получавате тези 2,8 хил. долара от заплатата си чисти, тъй като от тази сума се изплащат различни данъци и осигуровки."