Кварталът на тютюневите складове в карето между улиците „Иван Вазов”, „Авксентий Велешки”и „Христо Ботев”, между Централна и Сточна гара е едно от най-харизматичните места в Пловдив. Със своята архитектура и дух, със своя запазил се и до днес мирис на тютюн, мястото напомня за началото на ХХ век и епохата на писателя Димитър Димов, за едно отминало отдавна време. Тютюневи складове е имало и по улица „Васил Априлов” и булевард „Руски”, на много места в града. Днес повечето от емблематичните за Пловдив сгради са пред рухване, а споменът за Тютюневия град малко по малко избледнява.
„Пловдив 2019“ иска да запази този спомен, да припомни на пловдивчани за забравеното архитектурно съкровище и да предложи идеи за новия живот на старите сгради.
Станете участници в акцията, като ни изпратите:
- Стари снимки на тютюневите складове – лични или намерени в архиви, книги, списания, вестници.
- Всякакви визуални материали за тютюневите складове – картини, рисунки, колажи, статии във вестници, списания, книги.
- Истории и разкази – ваши спомени или спомени на родителите, бабите и дядовците ви за тютюневите складове. Може да са лични истории за това как са изглеждали сградите преди, как са се променяли, семейни истории на хора, живеещи наблизо или работещи в тях някога и сега, фикции, разкази и стихотворения, идеи и желания как сградите могат да се върнат към живот.

TrafficNews.bg