Социологическо проучване сред лекари и пациенти стартира този месец по поръчка на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ/APAD). „Основният проблем, който особено се открои по време на пандемията, е загубената връзка между пациенти и лекари. Непрекъснато ни се обаждаха пациенти, които не знаеха как да се свържат със своите лекари, и поради тази причина не се бяха лекували адекватно. Много от тях получиха обострания на заболяванията си. Чрез социологическото проучване искаме да разберем до каква степен нашите пациенти имат достъп до лечение и какви са причините да не посещават своите лекари“, обясни председателят на АПАЗ Анета Драганова.

Организацията е приемник на АПРА – Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, като вече защитава интересите на по-широка група пациенти – страдащи от анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев), ревматоиден артрит, псориатичен артрит, псориазис и др.

Това е второ поред проучване на АПАЗ. „Преди 4 години направихме друго социологическо проучване за трудностите в достъпа до лечение. Тогава се видя нуждата на пациентите от повече експертни лекарски комисии, през които да преминават, за да получат биологична терапия. Дотогава експертните лекарски комисии бяха само три за цялата страна – в София, Пловдив и Варна. Благодарение на данните от социологическото проучване от 2017 г. и представянето им в Комисията по здравеопазване в Народното събрание институциите се задействаха и откриха още три експертни лекарски комисии в страната“, коментира юристът Николай Недялков – учредител и член на Общото събрание на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ).

Сега отново от Асоциацията се надяват да открият корените на затрудненията с достъпа до лечение и проследяване и да направят обосновани предложения до здравните институции за промяна на регламентите. По този начин ще се улесни лечението на пациентите с автоимунни заболявания. Очаква се резултатите от социологическото проучване да бъдат оповестени в периода септември – октомври.