Първи мерки срещу нови наводнения по основните булеварди в Пловдив предприемат градските власти.  Пътната артерия, по която ще се направят първите допълнителни отводнителни съоръжения е бул. „Марица – Юг”.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов е стартирал проучвателна процедура за поставянето на компенсаторна ВиК инсталация, която ще сложи край на наводненията по пътната артерия.

Съоръжението ще бъде монтирано в пространството под мостовете на Герджика, УХТ и Железния мост – зоната, която при всеки по-голям порой се налага да бъде отводнявана от пожарната. Нивото на приемната шахта на инсталацията ще е с 5 см по-високо от това на уличната канализация.

Така дъждоприемните шахти ще поемат първите количества дъжд, които измиват автомобилните масла и праха от улиците и отиват в Пречиствателната станция. При по-продължителен порой обаче, ако шахтите не успяват да се справят с количествата насъбрала се вода, тя ще се оттича в новото съоръжение, което пък ще се излива директно в река Марица.

Инсталацията ще е с възвратни клапи, които ще елиминират риска от връщането на вода от реката обратно на булеварда.

В момента от администрацията на район „Централен“ подготвят документите за инвестиционното намерение, които ще бъдат съгласувани с РИОСВ и Басейнова дирекция. До есента се очаква проектът да е готов, а изпълнението му ще отнеме 2 месеца.

След потопа в Пловдив: Изграждат резервоари по булевардите и отводнителен канал към МарицаКметът Иван Тотев се завърна в Община Пловдив, привика шефа на ВиК и на „Чистота”