Собствениците на магазини по столичната улица "Граф Игнатиев" са на път да пият по една студена вода за претърпените щети от проточилия се ремонт. Софийският градски съд прекрати делото по колективния иск срещу Столичната община, което собствениците на търговски обекти на улицата заведоха заради пропуснати ползи от продължителния ремонт.

Основният мотив на магистратите е, че искът не отговоря на законовите условия за колективно дело, твърдят от СГС. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

В началото на месец май търговци, работещи по столичната ул. "Граф Игнатиев", заведоха колективен иск срещу Столична община. Стойността на иска е за 387 хиляди лева, като основната сума е за пропуснати ползи, а 22 876 лева са за претърпени вреди.

Като вина на Столичната община в иска са изредени следните мотиви:

Никъде в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" Столичната община не е отчела, че това е търговска улица, и не е поискала фирмата изпълнител да се съобрази с този факт.

"Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния му ден, който ще настъпи неизвестно кога, и щетите върху търговските обекти там надхвърлят и най-песимистичните очаквания. Такива точки са площад "Гарибалди" и площад "Славейков", се отбелязва в мотивите за колективния иск.

Процедурата при колективните искове е по-различна и изисква съдът първо да направи проучване на обстоятелствата и след това да прецени дали да започне съдебният процес, обясни още при завеждането на иска адвокатът на търговците Ивана Мурджева.

Съдът не допусна и иска на "Артекс" за нанесени нематериални щети върху проекта "Златен век" от инициативния комитет "Лозенец". Тук искът е обявен за процесуално недопустим, защото фирми не могат да претендират за неимуществени вреди - те "по дефиниция, по естеството си (доколкото се изразяват във: физическа болка или психическо страдание) са присъщи единствено на физическите лица", посочват магистратите. Това решение също може да се обжалва в едноседмичен срок.

По "Графа" е готово, а дали е хубаво вече няма значение!Проверка на TrafficNews разкри, че маркировката за незрящи в зоната на ремонта е като за Сървайвър