Президентът Румен Радев отправи апел към прокуратурата незабавно да публикува целия чат, който днес бе анонсиран като комуникация между "Prezident" и Пламен Бобоков.

"Призовавам прокуратурата да публикува незабавно целия ми „чат“ с Пламен Бобоков. Селективното публикуване на отделни съобщения до мен без моите отговори създава внушения за нещо скрито и нередно. В обществен интерес е прокуратурата да публикува целия ми чат с г-н Пламен Бобоков", посочи на официалната си фейсбук страница Радев. 

Прокуратурата пусна чатове между Prezident и Пламен БобоковПо-рано бизнесменът заяви, че няма телефонът на Румен Радев

По-рано Специализираната прокуратура публикува нова порция чатове по разследването за търговия с влияние. Tози път комуникацията на обвинения бизнесмен Пламен Бобоков е с абонати, записани като Prezident - Rumen Radev и Desi Radeva.

Новите чатове бяха публикувани от прокуратурата часове, след като бизнесменът Пламен Бобоков заяви в телевизионно интервю, че няма телефона на президента Румен Радев. От огласената комуникация става ясно, че Бобоков споделя вероятно на държавния глава бизнес успехите си в Либерия и търси подкрепа за сериозна кандидатура за посланик в Нигерия. На този фон главният прокурор заговори за задкулисие.

"Ако има такива скрийншотове, това означава, че г-н Бобоков е излъгал, че няма комуникация с президента", заяви Гешев.

От чатовете, става ясно, че Бобоков изпратил есемес на Радев от либерийската столица Монравия. Обяснява му за успеха на компанията си в африканската държава и пише: „ Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия!”.

Бобоков сам призна, че е търсил за подкрепа и премиера във връзка с либийския танкер „Бадр”. За целта поискал нарочна среща. 

"След като той смята, че е нормално да комуникира с президента, може би смята, че е нормално да комуникира и с премиера. Дали това осъществява състав на престъпление, какво има в комуникациите, ако е комуникирал с президента, ако е комуникирал с премиера Борисов, е въпрос на преценка на наблюдаващите прокурори", обясни обвинител №1.

Премиерът отказа да коментира чатовете, свързани с президентсвото.

Гешев: Бобоков излъга, имал е чатове с Prezident - Rumen RadevДокато такива хора се канонизират, ще живеем така, заяви главният прокурор

"Ако отговаря на такъв въпрос, вечерта заглавието е: „Война на премиера с президента”. Аз война не водя с никого. Никога не нападам, а вие казвате, че водя война", заяви той. Но призна обаче, че е внимателен с телефоните:

"Вече нито нося телефони, сутрин снимам чекмеджета, гардебори, дрешници".

Коментар направи и вицепремирът Красимир Каракачанов, кръстник на децата на Пламен  Бобоков.

„Това да се търси съдействие от държавни институции, за това да се подпомогне българска компания някъде в света, аз не виждам нищо нередно”, каза той.

А обвинител номер едно беше категоричен - битката срещу високите нива на корупция ще продължи

„ Това, което искаме да прекратим, е хора с пари, с милиони, със стотици милиони да си купуват медии. Повтарям медии. Да си купуват политици. Повтарям политици, политически партии и кой ли още не, за да продължават да крадат безнаказано, както са го правили 30 г.”, каза Гешев.

Засега по разследването за търговия с влияние, в което са замесени бизнесменът Пламен Бобоков и президентският секретар Пламен Узунов обвинени няма.