Уникална сбирка от римски антични монети, сечени от 81 г. до 222 г. във Филипополис, показва Нумизматично дружество-Пловдив на изложението  „Булколекто 2014“. То се провежда от 24 до 26 октомври в Медународен панаир  Пловдив.

Колекцията съдържа  образци от над 400 емисии, правени по време на управлението на 15 римски императори. Върху бронзовите монети са изобразени  божества, култови комплекси, спортни съоръжения и моменти от Филипополските Питийски игри.

Експозицията веднага грабна вниманието на посетителите, наред със звездата на изложението - първата в историята пощенска марка, наречена „Черното пени“. Край бронираната витрина, в която стои тя, веднага след откриването на форума се събраха председателят на 42-ото Народно събрание Михаил Миков, който е и колекционер на марки, Георги Гергов и Спас Панчев, председател на Съюза на българските филателисти (СБФ).

С  показването на филателната рядкост се отбелязват 175 г. от началото на издаването на марки и на филателното движение в света. Днес колекционерите на пощенски марки са 15 милиона, посочи Спас Панчев.

В палата 7  може да се види и първата марка на Португалия, издадена през 1853 година. Тя е включена в Международната филателна изложба „България – Португалия“, на която се представят 11 български и 8 португалски експоната, като всички гостуващи колекции са носители на златни медали.

Петото издание на „Булколекто“  е посветено на 25-годишнината на Европейската филателна федерация (ФЕПА), в която сега членуват 7 300 000 колекционери на марки от 43 държави. По този повод официален гост на откриването беше президентът на ФЕПА Хосе-Рамон Морено, заедно с председателя на 42-ото Народно събрание Михаил Миков, Педро Ваш Перейра, президент на Португалската филателна федерация, Луиш Фераш,  управляващ посолството на Португалия в София,  Камен Спасов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и Станислав Дочев, главен изпълнителен директор на „Български пощи“.

Акцент на петото издание  е и 135-годишнината от началото на пощенските съобщения в България и издаването на първите наши марки. По този повод Михаил Миков връчи почетни плакети на Народното събрание на Хосе-Рамон Морено и  Педро Ваш Перейра. Те бяха удостоени преди месеци с наградата заради приноса им в развитието на филателията в Европа, а сега използвам случая да им я връча на този авторитетен форум, поясни Миков.

Българската пощенска марка се превърна в изкуство, подчерта  Станислав Дочев, главен изпълнителен директор на компанията „Български пощи“, която е съорганизатор на изложбата „България – Португалия“. Колекционерите могат да видят всичко, издадено през последните 10 години, на  щанда на „Българска филателия и нумизматика“, обяви Дочев.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията подкрепя Панаира на колекционерите още от неговото създаване, каза заместник-министърът Камен Спасов, който откри  петото издание на изложението. Преди това бяха валидирани пощенска карта „Булколекто 2014“ и блок „25 години Европейска филателна федерация“. В следващите дни ще бъдат пуснати в употреба  блок „Международна филателна изложба „България – Португалия“: Велики географски открития – Фернандо Магелан“, блок „Региони: Южен централен“ и серия „Фауна – пойни птици.

TrafficNews.bg