Резултатите от повече от два милиона теста, направени в Обединеното кралство, не са попаднали в статистиката. Това съобщава ВВС, позовавайки се на данни от правителството. 

От началото на пандемията са осигурени 10.5 милиона теста. Резултатите от само 8 милиона от тях обаче са били обработени, твърдят от Министерството на здравеопазването и социалното подпомагане. 

Това означава, че един от всеки пет теста или не се изпраща до лабораториите, или е невалиден. 

Пред журналисти говорителят на министър-председателя обясни, че се случва граждани да заявят тест, но след това да го върнат, по една или друга причина. Няма обаче официални данни колко е броят на тези тестове. 

Информацията идва, след като от Даунинг стрийт обявиха, че вече няма да съобщават броя на тестваните лица, а броят на обработените проби в дневната статистика. 

Системата в Англия търпи критики в проследните дни, след като стана ясно, че мнозина чакат повече от 24 часа, за да получат резултатите си. Министър-председателят Борис Джонсън бе обявил, че проблемът ще се реши до края на юни. Журналистическо разследване от миналата седмица пък показа, че системата за проследяване на контактните лица не е открила нито един контактен през първите три седмици от тестоването ѝ.