До месец и половина се очаква Комисията за енергийно и водно регулиране да реши отнема или оставя лиценза на "ЧЕЗ Електро България". Това съобщи председателят на комисията Иван Иванов, цитиран от „24 часа”.

Процедурата е отворена през март 2014 г. и още не е приключила. Иванов каза, че е водил разговори с експертите на регулатора, които са обяснили, че са готови с проверката. Затова в понеделник той ще подпише заповед за създаване на работна група, която да напише доклада. Ще даде срок от един месец и след това до 2 седмици Комисията да се произнесе. Той припомни, че през 2013 и 2014 година са били заведени процедури за отнемане на лиценза срещу ЕВН, Енерго Про и ЧЕЗ.

В тежък период за енергетиката, в който имаше бум на ВЕИ-та влязоха в действие американските централи и когенерациите на топлофикациите. НЕК е задължена да изкупува всичката тази енергия на много високи цени и да я продава на ниски. В това тежко положение компанията е забавила плащанията към ЕРП-тата. Те пък са направили прихващане на пари, които дължат на НЕК, което не е позволено от енергийния закон, но те се позовавали на търговския. За другите две дружества процедурите са приключение без отнемането на лиценз.