Районен кмет в София оглави бунта на съкварталците си срещу строежа на кооперации. Кметът на "Витоша" инж. Теодор Петков, който беше издигнат от СДС, е инициирал подписка в сайта Peticiq.com. В нея се призовава за намаляване на параметрите на застрояване в кварталите Симеоново, Драгалевци и Бояна.

"В момента коефициентът на интензивност на застрояването там е 1, което значи, че върху място 1000 кв.м може да направиш 1000 кв.м разгъната застроена площ. Ние предлагаме коефициентът да се намали на 0.5. Разрешената височина до кота корниз сега е 10 метра, а искаме да се намали на 7 м", коментира пред  "Дневник" Теодор Петков.

Той е реагирал на изразеното по време на срещи с жителите на трите квартала недоволство от законната възможност сега да се вдигат кооперации в подножието на Витоша. "Искаме да ограничим тази възможност и зоната да бъде само за къщи", подчерта кметът.

В район "Витоша" има недостиг на детски градини, на училища и болници и презастрояването само усложнява ситуацията, обясни той. Затова подписката е своеобразно проучване на готовността на обществеността от района да поиска тези промени в Общия устройствен план на София.

"При 70 хиляди живеещи в район "Витоша", ако само 1000 подкрепят исканията, значи няма интерес", обясни Петков. Но ако броят на подписите е сериозен, ще се търси среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и с главния архитект Здравко Здравков за намаляване на параметрите на застрояване в кварталите под Витошката яка, обеща той.