Повишаването на случаите се дължи на либерализирането на мерките и връщането на децата в училище. Това заяви пулмологът проф. Коста Костов, като заключението му е както на базата на данните у нас, така и на резултата на проучване, направено в 131 страни.

„Отварянето на училищата и даването на възможност на хората да се събират на обществени места, даде своя резултат – 2-3 седмици след тази либерализация на мерките започнаха да се покачват случаите. Това наблюдаваме сега, случаите нарастват с близо 100 на ден. За мен няма съмнение, че покачването на случаите се дължи именно на това“, каза професорът.

Относно преминаването на част от учениците в дистанционна среда той заяви:

„В момента е взето балансирано решение – само една част от децата да останат в училище“, каза пулмологът пред Нова телевизия.

Според него, най-малките ученици трябва да останат в класните стаи, защото иначе ще преживеят тежък социален стрес, като това ще се  отрази не само на тяхното образование, но и на тяхното социално адаптираност.

Пулмологът е категоричен, че пневмонията при Ковид е много по-различна от тази, която не е причинена от вируса.

„Стандартната пневмония се изчиства за 10 дни, при Ковид пневмонията не е така, установено е, че 95% от пациентите страдат от различен обем симптоми – средно около 15. Става въпрос за тези, които са имали по-тежка клиника“, каза професорът.

Има тенденция на спад при смъртността в целия свят, като това до голяма степен се дължи на по-доброто лечение.

„При нас се вижда, че смъртността леко нараства. Това значи, че в болниците влизат по-тежко болни хора. Искам да уточня, че в болниците не влизат хора, които нямат пневмония, напротив – само тежки случаи“, коментира професорът.