Проф. Мариана Мурджева, която е ректор на МУ – Пловдив, коментира пред Нова телевизия каква е ситуацията с COVID-19.

"Много смела идея за събиране на хора, преболедували вируса. Няма научни доказателства за това.

“Повечето изследвания показват, че антителата се задържат не повече от три месеца. В момента сме в сезон, в който има и други вируси. Никой не може да гарантира, че преболедувалите от коронавируса няма да се заразят с друг вирус. Едва ли точно в този момент трябва да имаме отделни групи, които да правят изключение и това без да почива на доказателства. Три месеца трае имунитетът с антителата.

Изграждането на имунитет с антитела и клетки зависи от капацитета на нашата имунна система. Той продължава повече от три месеца, но някои не го изграждат. Няма еднозначен отговор, колко дълго трае имунитета. Съществува опасността да се заразим повторно. Имаме случаи дори и в България. Това е свързано с нетрайност в имунната система и подобни заболявания са възможни.

Маската предпазва и от други вируси и бактерии, не само от коронавируса. През януари и февруари е очаквано да има грипна епидемия, това се случва в България в последните години. На фона на коронавируса грипът не настъпва с такива мощни крачки, с които се случваше последните години."

"Прекалено неразумно употребяваме антибиотици. Много от хората, които развиват и най-малките симптоми на коронавируса, използват антибиотици. Неразумната и неправилна употреба на антибиотиците до година или две може да доведе до латентна инфекция от полирезистентни бактерии. Има връзка между мръсния вирус и заразяване с коронавируса. Фините прахови частици достигат до белите дробове, но те полепват и по кръвоносните съдове.

Във всяка организация има болни. В МУ-Пловдив има болни студенти и преподаватели. В момента продължаваме обучението в онлайн среда. Горда съм, че в нашия университет има студенти, които помагат в борбата с коронавируса. Те помагат и в други болници в Пловдив, не само в университетските."