Операцията в Сирия трябва да бъде прекратена, към момента няма опасност от миграционна вълна към България. Страната ни държи споразумението с Турция за задържане на мигрантите да бъде спазено. Това е част от коментара на премиера Бойко Борисов след състоялия се съвет за сигурността и след срещата на членовете на съвета с президента Румен Радев.

Борисов съобщи, че към момента няма промяна на миграционната обстановка и няма натиск на границата с Турция, като има известно увеличаване на границата с Гърция, но властите го държат под контрол.

Борисов отбеляза, че не подкрепя операцията на Турция в Сирия, но държи споразумението за мигрантите да бъде спазено.

„Държа да кажа, че няма нищо извънредно. Чухме се с президента и беше добра идея след като завърши Съветът за сигурност да дойдем да го запознаем с това, което правим: специалните служби, МВР, Външно министерство, "Гранична полиция" и какви са ни опасенията, какъв би бил най-лошият сценарий и какво е положението днес. Няма никаква промяна от това, което е било миналата седмица или по-миналата. Нула мигранти на границата с Турция, по-голям натиск откъм Гърция, но там сме взели повече мерки и също е спокойно", каза още Борисов.

 „Рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли хуманитарна криза, това означава нарастване на мигрантската вълна. За това настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е това, което може да реши този конфликт”, заяви премиерът.

Имаме на 5 млрд. долара с Турция и са наши съседи, за операцията сме категорични против, каза Борисов и добави, че санкции срещу Турция ще бъдат във вреда на България.

Премиерът припомни, че Турция е член на НАТО и може да поиска задействане на чл. 5 от договора на организацията, за взаимопомощ, и „може да стане много интересно”. Според Турция имало над 700 нападения от кюрди и сирийци.

„Така ли е или не, нито искам да знам, нито се интересувам”, добави Борисов.

„Искам да се спазва споразумението със Турция (за мигрантите бел. авт.) и колегите, като се изказват да знаят, че имаме морска и сухопътна граница с тях. Ако в България влязат 50 или 100 или 200 хиляди мигранти, аз не знам какво ще се случи със страната. Докато Турция спазва на 100% споразумението и то работи перфектно, аз съм длъжен заради нашата сигурност да отстоявам тази позиция”, обясни позицията на правителството Борисов и добави, че искаме конфликта да спре незабавно.

В отговор на благодарности от турски официални лица изразени към Борисов, той отговори, че никога не е подкрепял турската операция в Сирия, а подкрепя спазването на споразумението Борисов съобщи още, че са проведени учения за извънредни ситуации в Гранична полиция, армията и специалните сили и има разработени планове. Той припомни, че границата с Турция е външна за ЕС, не само за България.