Една учителка-легенда в Стара Загора навърши 100 години. И на тази възраст Павлина Ташкова има бистър ум и завидна памет. Все още е организирана, строга и точна, както я помнят колеги, ученици и близки.

Работата си като учител започва на 9 септември 1944 г., след като току-що е завършила история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". До 1949 г. учителската й практика минава в Девическата гимназия в Стара Загора, а директор й е г-н Минков, който я е изпратил и като абитуриентка.

Павлина Ташкова искала да завърши немска филология, защото сестра й учела това в Германия. Баща й обаче казал, че не може да я издържа. В семейството с четири деца работел само той. Приятелка на сестра й я записва в университета.

"Поддържахме връзка с нея, пита ме какво искам - казах история. Но нямало места, записа ме педагогика и каза - ако не ти хареса, ще те преместим. Така и стана, не ми хареса педагогиката, преместих се и завърших история. Мисля, че не сгреших”, разказва тя пред "Стандарт".

След Девическата гимназия учителства една година в Мъжката гимназия, а през 1950-а, когато започва подбор на кадри за Педагогическото училище, Павлина Ташкова отива там, където е учител до закриването му през 1961 г.

Следва някогашното Трето средно, а след сливането с Четвърто средно е учител в Първа смесена гимназия "Христо Ботев", известна и като "Мироновата", и остава там до пенсионирането си.

Не може да каже на колко ученици е преподавала, защото не е правила подобна статистика. Помни обаче почти всички, както и родителите им, и много се радва, че и учениците я помнят и, което е много важно, се държат възпитано. Казва, че е имала много хубави деца - и момчета, и момичета.

"Никога не са ми създавали проблеми, не са ме ядосвали в час, нито аз съм влизала в клас ядосана, работила съм с любов", категорична е тя. Най-важното, на което искала да ги научи е да правят изводи, а не просто да запаметяват урока.

Според нея "най-великата глупост" е съществуването на различни учебници и смята, че те трябва да са утвърдени от министерството и да са еднакви за всички в цялата страна.

Какво би направила, ако е министър на образованието?

"И да стана министър - едва ли мога да направя нещо, много е объркано всичко. Но бих искала учителите да се назначават от министерството, както едно време, учителите да имат свобода за работа", отговаря Павлина Ташкова.

Учениците, по думите й, трябва да са с униформи, не толкова строго както преди. И не би допуснала гримове и червила в училище.

Павлина Ташкова. Снимка: "Стандарт"