Почетен караул на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) посрещна адмирал Емил Ефтимов на летище Чешнегирово, където се провежда мащабното военно учение Stealth Dagger 2020. Началникът на отбраната е специален гост на събитието, на което ще бъде за сертифицирането на Тактическата група за специални операции (ТГрСО) от СКСО с командир генерал-майор Явор Матеев. Получаването на този сертификат дава възможност от 2021 г. Тактическата група специални операции да застъпва в дежурства като сили за незабавен отговор на НАТО.

В рамките на деня ще се демонстрират способности, въоръжение и техника на Тактическата група за специални операции. Ще има демонстрации на скок с парашут от хеликоптер.

Учението „Stealth Dagger 2020” се провежда със 150 военнослужещи от СКСО, Военновъздушните сили (ВВС) и Военноморските сили (ВМС. В хода на учението се отработиха задачи за поддръжка на конвенционалните сили при отразяване на противникова атака и противодействие на терористична организация. Основните направления за работа на СКСО в хода на учението са за сглобяване действията на Тактическата група за специални операции, осигуряване на взаимодействие и провеждане на съвместни операции от СКСО, ВВС и ВМС.

Очаквайте подробности!

Край Пловдив завършва мащабното учение Stealth Dagger 2020 , спецчасти показват умениеСертифицират Тактическата група за специални операции с командир генерал-майор Явор Матеев