Мащабното военно учение Stealth Dagger 2020, което започна на 20 юни, ще завърши край Пловдив на летище Чешнегирово днес.

На мероприятието са поканени началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, като то ще бъде за сертифицирането на Тактическата група за специални операции (ТГрСО) от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) с командир генерал-майор Явор Матеев.

На него ще се демонстрират способности, въоръжение и техника на Тактическата група за специални операции.

На събитието са поканени още командирът на Командването на Специалните сили на САЩ в Европа генерал-майор Кирк Смит, командири на специалните сили на съседните държави, командири на военни формирования, представители на местната и държавната власт и други.

Учението „Stealth Dagger 2020” се провежда със 150 военнослужещи от СКСО, Военновъздушните сили (ВВС) и Военноморските сили (ВМС. В хода на учението се отработиха задачи за поддръжка на конвенционалните сили при отразяване на противникова атака и противодействие на терористична организация. Основните направления за работа на СКСО в хода на учението са за сглобяване действията на Тактическата група за специални операции, осигуряване на взаимодействие и провеждане на съвместни операции от СКСО, ВВС и ВМС.