Пловдив предава символично щафетата на следващите Европейски столици на културата точно година след старта на мащабното събитие. Фондация "Пловдив 2019" е поканила екип на Опера Пловдив за организатор на официалната церемония, която ще се състои на 12 януари, неделя, в Дом на културата "Борис Христов" от 19 часа.

„Четирите годишни времена“, четири мултимедии за четирите сезона, през които премина Европейска столица на културата, четирите платформи на програмата „Сливане“, „Трансформиране“, „Възраждане“, „Релаксиране“  ще обединят церемонията.

Протоколната част ще е съпътствана от класическа програма с участието на пловдивски деца - лауреати на музикални конкурси, и камерен оркестър на Опера Пловдив с гост-солист виртуозната Лия Петрова, която свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell.

С помощта на универсалния език на класическата музика ще бъдат предадени ценностите на инициативата към следващите Европейски столици на културата градовете Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) - 2020 г.

ВИДЕО

Изложба с нарисуваните усмивки на пловдивчани краси Градската галерия на главната след дългия уикенд за закриването на Европейска столица на културата. През събота и неделя в галерии и музеи имаше поредица от събития. Археологическият и Историческият музеи посрещаха гости в събота за разнообразни изложби и беседи, съботният ден бе посветен и на концерт, организиран от „Старинен Пловдив” по повод закриването. В Природонаучния и ГХГ и на 11 и на 12 януари бе полето за забавление на малките пловдивчани. 

Изложба в Етнографския музей

Изложба в Историческия музей

Акция за усмивки в Градската галерия

Фотографска изложба на преподаватели и студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ и ученици от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства краси Дома на културата „Борис Христов”. Така Пловдив изпраща последните часове с короната на Европейска столица на културата. Изпраща я с усещането за много случили се, но и много несбъднали се мечти, с доза носталгия, с глътка облекчение и с амбиция сега да покаже още по-добро лице. Равносметките тепърва предстоят.

Сега ще ви върнем със снимки една година по-рано - на откриването на 12 януари 2019 г.  

Изложбата с фрагменти от Берлинската стена на Римския стадион

Изложбата "ДИМ. Истории за тютюна" в СКЛАД

Изложбата с творби на Кольо Карамфилов в Градската галерия

Оркестър от Матера подгря официалното откриване на ЕСК

Светлинно шоу украси общината

Огненият спектакъл на Пеещите фонтани