Стотици ловци се очаква да блокират днес пътя Пловдив - Смолян, съобщи Дарик. Протестният митинг ще се проведе в село Хвойна. Ловците настояват за промяна в Закона за лова и опазване на диевеча и ще затворят за половин час едното платно на пътя в района на местната автогара. От 14.00 до 14.30 часа те ще раздават листовки на премнаващите автомобили.

Организаторите са от Сдружението на ловци и риболовци „Чернатица“ в село Хвойна, в което членуват 600 души от общините Лъки и Чепеларе. Според председателят на инициативния комитет към ловното сдружение Никола Простов, промените в Закона за лова, направени през 2009-та година, нарушават конституционните права на българските граждани за безпрепятствено придвижване, екология и лична свобода.

“Не искаме олигарсите да заграждат огромни територии от държавната земя на България и да се разпореждат с нея като тяхна! Не искаме да бъдем постоянно наблюдавани с видеокамери в планините на България!“, заявяват протестиращите ловци и призовават гражданите да ги подкрепят с лично присъствие или морална подкрепа.

По думите на Простов, в протеста се очаква да се включат около 200-300 човека от родопските дружинки. Той се закани, че това ще бъде предупреждение, но ако няма резултат, следващият път всички ще отидем в София, заедно с кучетата и пушките.

От Ловно рибарско дружество „Сокол” в Пловдив заявиха, чео подкрепят протеста с близо 150 човека, които тръгват към село Хвойна.

TrafficNews.bg