Папа Франциск вероятно ще има визита у нас през май догодина, научи bTV от дипломатически източници.  Той ще бъде вторият глава на католическата църква, посетил страната ни, след Йоан Павел Втори, през 2002 г.. Католиците от Раковски все още помнят срещата с папа Йоан Павел Втори преди 16 години.

Вестта за нова папска визита вече обикаля града. Макар още нищо да не е потвърдено, хората питат свещениците къде ще е мястото на срещата.

„За мен най-важното е контактът с човека и да се срещне с хората  от града  църквите са големи,на стадиона може да се направи литургия, площадите са големи, така че каквото решат", казва отец Румен от храм „Свети Архангел Михаил” в Раковски.

Поканата отправи министър-председателят Бойко Борисов при последното си посещение във Ватикана. 

Една визита на римския правосвещеник при държавен глава предполага един комитет по посрещането. Този път ще става дума именно за  държавно посещение, което е по покана на българските власти, а не за посещение по покана на съответната  православна църква. Това е силен политически сигнал, на една  протегната ръка, да се преодолеят разделенията, обяснява Тони Николов – философ, част от делегациите при папата.

Визитата  ще е част от балканска обиколка. Офциалното потвърждение за посещението на папа Франциск се очаква в следващите седмици.