Нощните заведения в страната отварят врати от утре. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването на извънреден брифинг след проведена среща с браншови асоциации. По време на нея са били обсъдени мерките, при които клубовете могат да продължат работата си. На брифинга бе съобщено, че ще се намали капацитета на заведенията - ще се допусна един човек на 1 кв. м.

"По закон в момента е разрешено да има 4 души на 1 кв. м. Ние сваляме бройката. Това е единственият бранш, който не работи в момента. Над 80 000 души изгубиха работата. Считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават нощните заведения", каза председателят на Асоциацията на заведенията Робърт Алибегов. Той изтъкна, че за дните, в които нощните заведения са били затворени, случаите на коронавирус не са намалели, а напротив. Противоепидемичните мерки, по думите му, не се спазват никъде, затова и отговорността на високата заболеваемост е на хората, а не на бранша.

Заведенията ще работят при спазване на всички противоепидемични мерки за дезинфекция и дистанция. От асоциацията и Министерството на здравеопазването са изготвили указания, които предстои да бъдат публикувани. 

Официално: Министър Ананиев със заповед за дискотеките и празненстватаЕто какви са противоепидемичните мерки към момента