За бум на отровени катерички в Борисовата градина в София, алармираха читатели на TrafficNews.  Засега не е ясно причината, довела до поголовния мор на животните, които са сред атракциите на най-големия и посещаван парк в столицата. 

От общината са извършили пръскане против кърлежи на 10 септември. Това се прави регулярно всяка пролет и есен, но досега не са умирали катерици. Този път обаче е добавена и отрова срещу гризачи, от която са пострадали катеричките, твърдят софиянци.

На предупредителните табели е поставен надпис, че освен против кърлежи е поставена и паста против плъхове. 

"Защо се пръска с отрова против плъхове в лесопарк - катерички, гарвани, кучета....всички ще умрат", възмущават се в социалните мрежи столичани.  

В Южния парк също е бил поставен знак за пръскане против гризачи и скоро минувачи са се натъкнали на мъртва къртица.

"Със сигурност има препарати, които няма да навредят на катеричките, но явно са по-скъпи и не ги е грижа", коментират още граждани.

"Пускат декоративни птици в езерото, които загиват само след няколко месеца. Никой не полага нужните грижи за животните на територията на парка. Пръскат с каквито препарати им падне, като по този начин унижощават не само животните, но и почвата заедно с цялата растителност, за да не се налага да я поддържат", заяви читател пред TrafficNews.

"Според инструкцията за употреба на препарата, с който са изтровени катериците: трябва да се поставя само в дератизационни кутии, за да не бъде погълнат от хора и животни", обясни Явор Гечев от "Четири лапи".

Други обаче смятат, че пръскането с отрова е задължително, особено с наближаването на първия учебен ден. По думите им това са необходими жертви, за да бъде по-безопасно за гражданите, които се разхождат в Борисовата градина. 

"Не съм сигурна как да разбирам думите "трябва да се разчисти"? От живот в парка ли? Нали тази отрова за бозайници ще я нагълтат/оближат кученца и деца", отговориха природозащитници.

Първите годишни обработки срещу кърлежи и гризачи в столицата започнаха още през април. Тогава отново е пръскано на територията на Борисовата градина и Южния парк, информират на сайта на Столична община.