Експерти от Държавен фонд "Земеделие" са открили нередности в две къщи за гости в област Варна, финансирани със субсидия по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година. Това съобщи директорът на звеното в морския град Айрие Ибрямова.

По нейни думи и двата обекта се намират в близкото до Варна село Изгрев. При проверка през изминалите дни експертите са установили, че едната къщите там не развива дейност и не приема гости, предаде "Фокус". В друг обект, в който още през юни 2014 година е правена проверка, също е установено, че не се приемат туристи.

"В момента ние изискваме от собствениците субсидията на сто процента с лихвите. Открихме нарушения и обектът не се ползва за туристическа дейност. На това основание сме предприели лошо вземане. Субсидията трябва да бъде върната. Собствениците имат и финансови корекции през годините назад. В другите, проверени досега обекти, колегите констатират, че има туристическа дейност, дори има и гости", обясни Айрие Ибрямова.

Скандалът с къщите за гости избухна преди месец, когато стана ясно, че десетки служители на МЗХ и ДФЗ са злоупотребили с европейски фондове, като са построили домове за себе си вместо къщи за гости. Оказа се, че една от тях е на тъщата на бивш шеф на фонда, затова се наложи изразът "къщи за тъщи". 

Покрай скандала подаде оставка министър Румен Порожанов, а на негово място бе назначена депутатката Десислава Танева, която обеща да разнищи корупционната схема докрай.