Зимният курорт Пампорово остава без пожарна служба. Това бе съобщено от ръководствата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Все още не се знае точно кога ще бъде закрита пожарната в курорта, но със сигурност за предстоящия зимен сезон тя няма да функционира.

„На територията на област Смолян единствено пожарната служба в Пампорово ще бъде закрита. Това е, което мога да кажа на този етап, а кога точно ще се случи, зависи от чисто технически и документални подробности, но се очертава за предстоящият сезон там да няма служба“, коментира старши комисар Красимир Шотаров - директор на дирекция „Оперативни дейности” при ГДПБЗН-МВР. Според него, службите в Баните и Неделино се запазват и въобще не е било на дневен ред тяхното закриване. „Нещо повече, условията в Неделино ще бъдат подобрени“, категоричен бе старши комисар Шотаров.

Припомняме ви, че синдикатите в МВР алармират от доста време за съкращаването на противопожарни служби в страната, като дори в Неделино се сформира Инициативен комитет за спасяване на пожарната служба там, като бяха готови да доокомплектоват нарядите с доброволци. Пожарникарите от Пампорово, ще бъдат преназначени в други служби, а курортът ще бъде покриван от пожарните в Смолян и Чепеларе.

Времето за реакция на огнеборците ще е от 7 до 12 минути, твърдят от ръководството на пожарната, но всички знаем, колко е необходимо на един противопожарен автомобил да стигне било то от Смолян или Чепеларе до Пампорово, а да не говорим за Стойките или Широка лъка.