От догодина облагат с акциз и наргилетата. В проекта на финансовото министерство е заложено ставката да е аналогична с тази на тютюна за свиване, съобщава БТВ.

Всъщност и в момента този тип материал за пушене би трябвало да се облага. Заради различните смеси обаче, често наргилетата остават без платен акциз и тогава цената пада наполовина.

От догодина се предвижда налогът да важи за абсолютно всичко, което се пуши в наргиле  включително и смесите, които реално не съдържат тютюн – като камъни, напоени с ароматизиран глицерин. Има също и листна маса с есенции, която също се води „тютюн”, макар реално да не е.

И, за да няма объркване, от догодина всичко, което се пуши в наргиле или водна лула, ще се облага с акциз. „Щом е за пушене, следва да бъде акцизна стоката, такава е и практиката в останалите европейските държави”, посочи говорителят на Агенция „Митници” Тамара Влайкова.

Акцизът обаче е около 50% от цената на тютюна за наргиле. Така той ще поскъпне, трудно е обаче да се изчисли с колко. „Едва ли ще е 5-10%, по-скоро ще е 30-40 на сто, но това е доста спекулативно поради неяснотата на пазара и в заведенията – каква част всъщност представлява услугата, че можеш да пушиш там”, отбелязва икономистът Петър Ганев.

Според хора от бранша при цена от 15 до 25 лева в момента при скок на цената на тютюна поскъпването за крайния клиент ще е с 5-10 лв., като очакванията са интересът да не спадне рязко.

Според икономистите, приравняването на акциза върху наргилетата с тютюна за свиване повдига въпроса дали и пушенето на наргиле на закрито не трябва да се забрани както цигарите.