Спират водата, ако не я плащаш. Това предвижда нов закон за ВиК. Той трябва да бъде готов до април-май тази година.

Новият закон предвижда и водни помощи за социално слабите. Най-вероятно количеството ще бъде кубик и половина на човек на месец. ВиК дружествата ще получат средства за компенсиране на тези количества вода.

 

Това, което предстои да бъде обсъдено, е част от стойността на водата, която плащаме, да отива за поддържане на инфраструктурата. Тази новост обаче нямало да увеличи допълнително цената, информира NOVA.

 

По данни на ВиК дружествата загубите на питейна вода в мрежата в страната са близо 60%, а в  Шумен, Сливен и Добрич надхвърлят 80%. Затова основната мярка е намаляването на  течовете, като се обновява мрежата. Така с ремонти и подобряване на отчитането на водата МРРБ предвижда да намалят загубите до 35-40%.

"Всички, които си платят задълженията, ги включват отново към водоподаването”, категорична е Десислава Атанасова, говорител на ВиК.

Една от мерките срещу намаляване на кражбите на ценния ресурс е водомерните шахти да бъдат изнесени извън имотите. Така, ако не си плащате сметките - чешмата ще пресъхне само у вас.

В жилищните блокове обаче индивидуалните водомери не може да се изнесат извън апартаментите, затова там ще се поставя задължително общ водомер. Така загубите на вода вътре в сградата ще са за сметка на обитателите. Към днешна дата ВиК-Димитровград има над 800 000 лева несъбрани вземания от абонати. Това силно затруднява работата, защото цената на водата тук не е вдигана от 10 години.

Оказва се, че събирането на просрочените задължения не е лесно. За първите девет месеца на миналата година несъбраните вземания на ВиК дружествата  в страната са 117 080 000 лева.  Спирането на водата помага най-вече, когато засяга коректни и некоректни абонати, смята инженер Георги Тенчев.

Готвените промени в законодателството според ВиК-Димитровград, няма да са достатъчни, защото изнасянето на водомерите в жилищните блокове, където са по-голямата част от абонатите, е невъзможно.