Лаборатория „Индустрия 2030“ RILab i203, която отваря врати в София, има готовност да разработва различни 3D модели, които съществено съкращават пътя на производството. Лабораторията има за цел да подкрепи научноизследователска и развойна дейност за малки и средни предприятия и високотехнологична индустрия с услуги за научни изследвания и обучение.

RILab i203 е отговорът на задаващата нова индустрия 4.0., заяви директорът на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН – Галя Англеова: „Чрез тази лаборатория ние искаме да се доближим до фирмите, които внасят в страната в страната високотехнологични производства, базирани на цифровизация, на компютръно моделиране, симулация и виртуално производство.”

Като пример за продукт, който може да бъде изработен в лабораторията, Ангелова даде за пример тактилни плочки за незрящи: „За да се отпечатат тактилни плочи за слепи, които са 3Д, първо се изработва тиризмерен модел чрез двумерна фотография. Изработено е компютърно, но веднъж създаден, може да бъде отпечатан от различни принтери навсякъде по света.”, допълни директорът.

Софтуер на партньорска фирма, пък, позволява да бъде проектиран компютърно модел на авточаст, който да бъде тестван за издръжливост и здравина още преди да бъде физически създаден . Това съкращава с 4 пъти пътя за производство.

С отварянето на лабораторията, RILab i203 получи и първата си поръчка от Столична община - 10 картини за незрящи. Те ще бъдат поставени в Софийска градска галерия и Музея на София. Още не са избрани самите творби, но чрез технологията, която ще ги изработи, незрящите ще могат да усетят релефа на картините, съобщи Костадин Костадинов - професор по роботика към БАН. 

Лабораторията се разкрива в подкрепа на Стратегията за интелигентна специализация на София, а стратегически партньор на консорциума е и СОАПИ (Столична община).