Най-скъпите ниви у нас са по северното Черноморие. Шампиони са Балчик, Каварна и Шабла, където сделките са сключвани при средни цени съответно 2635, 2369 и 2312 лева за декар. Това са и единствените райони с цени над 2000 лева. Изненада няма - общините от Златна Добруджа, които гледат към морето, по традиция оглавяват тази класация. Доста  високи цени държат и селските общини в Силистренско и Русенско. Това сочат данните на Националния статистически институт за пазара на земеделска земя у нас за миналата година, пише "Сега".

В същото време има много землища, в които агроплощите са се продавали за под 500 и дори под 400 лева. Те са най-вече в Северна България, само че на запад от "житницата на България". Такива са община Елена във Великотърновска област (322 лв. за дка), монтанското село Георги Дамяново (321), Тетевен, Ловешка област (286 лв.). Рекордът по ниски цени обаче не в Северозапада, а е в Софийска област. В землищата на Горна Малина и Елин Пелин миналата година сделки са сключвани за под 200 лева на декар. Но и това не са най-ниските стойности.

На дъното е районът на Ботевград със сензационна средна цена от 77 лева - или там декарът е струвал колкото десетина килограма месо или колкото 30-ина литра бензин. В случая има очевидно обяснение - става дума за сделки за много дребни парцели - от порядъка на 2 декара. 

Данните на НСИ сочат, че през 2018 г. пазарът е бил изключително оживен в няколко общини и на север, и на юг от Стара планина.  По над 200 покупко-продажби на земя са регистрирани в Нова Загора, Карнобат, Гулянци, Ловеч, Тунджа. Именно последната община (в Ямболска област) държи рекорда по активност за миналата година с 265 сделки.

Тунджа е безапелационен шампион и по друг показател - тук са изтъргувани близо 49 хиляди декара. Като цяло селата около Ямбол водят националното класиране с цели 167 658 декара, сменили собствениците си през 2018 г.  Следващите са с далеч по-малко площи. В районите на Смядово, Ружинци и Лом, които попадат в първата петица, са продадени по около 4000 декара, а в Карнобат и Велики Преслав  - по около 3000 декара.