Недоволство и протест в Гоце Делчев днес. Недоволни граждани поискаха незабавно отваряне на граничен пункт с Гърция „Илинден” - „Ексохи".

В момента оттам могат да минават само тежкотоварни камиони, като това възпрепядства преминаването на туристи. В същото време опашките на "Кулата" продължават.

Туристите са сериозен източник на препитание в района, като в момента такива няма.

„Изтече информация, че евентуално след 30 юни ще има някакви мерки. Миналата година слушахме много такива лъжи, което караше обществеността да се обезсърчава. Аз твърдя, че затварянето на пункта е чисто икономическо”, смята Кръстьо Веселинков, който участва в протестите.

„Това се изразява изключително негативно на бизнеса. То бизнес няма – нито ние можем да ходим в Гърция, нито гърците да идват у нас. Има изкуствено създадена опашка на пункта, защото не работи през нощта. А от утре няма да може да се пътува и през деня заради високите температури”, обясни Илия Дробенов в ефира на Нова телевизия.

Протестиращите призоваха за икономическа блокада и от българска страна, за да се обърне внимание на проблема. Според тях няма основателна причина за затварянето на пункта от гръцка страна. Те се заканиха да организират протест на „Кулата”.