Хлебарки плъзнаха из Пловдив. Буболечките са няколко вида – немски, ориенталски и скандинавски. Някои от тях обичат повече топлина, други – влага, и по тази причина обитават различни части на сградите. „Нищо не помага. Какви ли препарати не купих, няма преборване с тях. През деня се крият зад пералнята, мивката, в шкафовете, през нощта плъзват из цялата къща”, оплака се читателка на TrafficNews.

Според Светла Йочкова, управител на фирма за дезинсекция, причините за това нашествие са две. Първо, наводненията в града в началото на лятото са накарали хлебарките да излязат от канализацията. „Другата причина са горещините. Колкото по-горещ е периодът, толкова по-бързо те се излюпват, съзряват и започват да се размножават”, обясни пред наш репортер Йочкова. Тя посочи, че една хлебарка снася до 3000 яйца. Малките се излюпват след около 22 дни, но при много високи температури, като тези през юли и началото на август, срокът може да бъде скъсен на 15 дни.

Съветът на специалиста за домашни условия е да се потърси препарат с дълготраен ефект. Предлаганите на пазара аерозоли са за употреба върху единичен екземпляр. Напръсква се хлебарката, тя умира, но гнездото, където са малките, остава. „Ние препоръчваме за дома гел „Хлебомор”, който е наше, българско производство. Той не се изпарява, не мирише, не е толкова вреден, колкото останалите химични вещества, които се прилагат. Хапвайки от него, хлебарката отива в гнездото и умира там. Тъй като те са канибали, останалите хлебарки я изяждат и също умират. И по този начин се осигурява точният ефект на точното място – изтребвайки ги там, откъдето те тръгват”, разказа Йочкова.

Другият й съвет е борбата с вредителите да се извършва едновременно от всички семейства, живеещи в сградата. Тъй като, ако отровата се постави само в едно жилище, ефектът няма да бъде толкова дълготраен. „Ако вие унищожите хлебарките, но вашият комшия не поддържа хигиена и не прави някакво третиране, те ще останат в сградата”, обясни експертът.

Според нея най-добрият вариант е да се извършва профилактично третиране на кооперацията през няклоко месеца, за да не се стига до бум на буболечки.