Дългогодишният директор на ЕГ “Иван Вазов” Мариана Димитрова-Гичева бе обявена за почетен гражданин на Пловдив посмъртно. В началото на Общинската сесия днес, председателят на местния парламент - Савина Петкова връчи плакета на съпруга на Димитрова - Душко Гичев.

Предложението дойде от общинската съветничка Вихра Ерамян, която наследи Димитрова на поста до конкурс след кончината й на 2 октомври 2017 година.

24 години Мариана Димитрова бе начело на популярната Руска гимназия и има огромен принос за утвърждаването й като водещо учебно заведение не само в града под тепетата, но и в страната. По нейна идея за първи път в Пловдив се въвежда изучаване на италиански и испански език.

Дългогодишната директорка ни напусна в нощта на 2 срещу 3 октомври миналата година след дълга битка с тежко заболяване.  Тя посвети живота си на учениците и докрай бе отдадена на професията - учител.

Коварната болест я сполетя през 2014 година. След тежки интервенции и химиотерапии директорката успя да се изправи на крака и да застане на отговорният пост, докато през 2016 година не бе покосена повторно  от рецидив.

През годините Мариана бе и общински съветник в Община Пловдив, а с неспирните си обществени прояви успя да си заслужи уважението и любовта на пловдивчани.