Оттеглям се от "състезанието" за президентските избори с признателност за подкрепата и доверието ви. Нашата обща мисия е да променим България в интерес на хората. Ще го направим, заедно. Можете да разчитате на мен.

Това заявява в открито писмо омбудсманът Мая Манолова. Тя беше една от непартийните кандидатури на БСП за президент.

"За съжаление се видя, че правилата не са честни, а са подменени от тайни договорки и "лични номинации". Създаде се усещане, че съревнованието не е по идеи, а по интриги. Аз не участвам в задкулисни сделки, не желая да съм "лична" номинация на когото и да е, а да бъда участник в един демократичен избор. Това е не само мое лично убеждение, а и дълг към всички вас. Напоследък чух за себе си много неща - все "приятелски огън". Аз не участвам в братоубийствени войни. Те са пагубни за своите инициатори и рушат доверието на гражданите в политическата система. Това поведение през годините вече нанесе катастрофални вреди - разтвори се огромна бездна между гражданите и политиците", заявява Манолова.

Според нея е имало абсурдни за всеки юрист опити да бъде служебно елиминирана с несъстоятелни "правни" аргументи. „Дала съм обет, че ще работя за гражданите и ще продължа да го правя занапред, независимо от позицията, която заемам”, коментира омбудсманът.

"Отказвам да участвам в предрешено съревнование, в което правилата са нарушени от тези, които ги предложиха, а принципните позиции са подменени от задкулисни договорки”, пише Манолова.

В сряда на Национален съвет БСП ще обяви името на кандидата си за президент. В партийната листа от номинации са: Таско Ерменков, Марио Трайков, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков. След оттеглянето на Манолова извънпартийната номинация остава само тази на ген. Румен Радев. Неговата кандидатура се подкрепя и от АБВ.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg