Летният сезон е в разгара си, температурите стремглаво наближават психологическия праг от 40 градуса, а дългото излагане на пряка слънчева светлина създава опасност за здравето ни. Именно заради това, плажуващите търсят място, на което да се предпазят от слънчевите лъчи, но без да се отдалечават от морето.

Шезлонгите и чадърите на плажа са чудесна алтернатива, но на каква цена?

Заради пандемията от Covid-19, миналата година Министерството на туризма намали концесионните такси и наемите с до 50%, пропорционално на отстъпката от цената на чадърите и шезлонгите за летовници. Това лято обаче такава отстъпка не е предвидена и се усеща сериозно поскъпване на тези услуги.

TrafficNews направи мониторинг на цените, на които се предлагат шезлонгите по българското Черноморие през това лято. Оказва се, че има места, на които цената на тези услуги е скочила двойно в сравнение с редовните цени, на които се предлагаха през 2019 година преди настъпването на ценовите промени вследствие на пандемията.

По Северното Черноморие във Варна цените са средно по 5 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг, като там от години цените се задържат едни и същи. Поскъпване обаче се наблюдава в съседния курорт „Златни пясъци“, където чадърът и шезлонгът струват между 10 и 12 лв., а на централния плаж два шезлонга + шалтета и чадър са 42 лв.

Плажуващите на Обзор тази година също ще имат избор между два плажа, които предлагат различни цени. На Централния плаж чадърите и шезлонгите са по 7 лв., а на южната ивица са по 3 лв.

Поскъпване на цените на чадъри и шезлонги ще усетят и туристите в Слънчев бряг, където на двата най-големи плажа там, летовниците плащат по 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг, а на някои места се срещат и за 15 лв. отделно. В Свети Влас не е по различно, като средната цена на услугата е 30 лв. общо.

В Поморие, чадърите по ивиците са по 8 лв. шезлонг и 8 лв. чадър, а на северния плаж в Бургас тези услуги се предлагат на доста по-ниски цени. Чадърът и шезлонгът там са по 1,20 лв., а пакетът от два шезлонга и чадър е само 3,60 лв.

На известните плажовете "Каваци" и "Смокиня" тази година туристите ще заплащат 6 лв. за чадър и 7 лв. за наем на шезлонг. В Крайморие чадърите тази година са по 8 лв., а шезлонгите - 6 лв.

В Созопол цената на тези услуги отделно струва 7 лв., а по някои от ивиците там се срещат и заведения, които предлагат два шезлонга и чадър безплатно, при консумация над 50 лв. В Китен и Приморско цените на „сянката” се запазват по 7 лв., както минали години.

Междувременно в южната ни съседка Гърция използването на шезлонг и чадър е безплатно, като единственото условие е да се консумира нещо от заведението, на което принадлежат, а безплатната вода с кафето е гарантирана. За да се настаниш на шатра пък е заложена сума от минимална консумация -  50 лева.

Все пак у нас остава и възможността да се настаните на свободните зони по плажните ивици, които са неохраняеми съвсем безплатно, където можете да разполагате собствени чадъри, столчета и други плажни принадлежности.