Над 400 изявени български и чуждестранни кардиолози пристигат днес в Пловдив. Те ще обсъдят новостите в света на интервенционалното лечение на сърдечносъдови заболявания на VIII Национален конгрес по интервенционална кардиология. Събитието се организира от Българското дружество по интервенционална кардиология със съдействието на Дружеството на кардиолозите в България.

Очакват се световноизвестни лекари в областта на минимално инвазивното лечение на инфаркти и запушвания на сърдечните съдове, които ще споделят своя опит с българските си колеги и ще проведат редица обучения за млади кардиолози. Няколко случаи ще бъдат предавани на живо от болници в Пловдив и Стара Загора, като пациентите ще получат възможността да се лекуват чрез най-иновативните сърдечносъдови интервенции с напътствия и дискусии относно хода на процедурите от едни от най-добрите инвазивни кардиолози в света. 

Сърдечносъдовите заболявания в България все още са начело на списъка по причина за смъртност и инвалидизация. Броят на пациентите с кардиологични заболявания не намалява. Тенденция обаче е устойчивият ръст на пациентите, които успяват да получат адекватно лечение и оцеляват след сърдечносъдови инциденти.