Канадски парашутист е загинал тази нощ по време на военното учение "Swift Response 19" край Чешнигирово. При учебния десант са пострадали още трима американски военнослужещи, научи TrafficNews.

Канадецът е скочил от един от военните самолети, участващи в учението, но поради технически причини парашутът му не се е отворил. Американците са пострадали също при скока, тъй като са били близо един до друг.

Те са с фрактури на крайниците и са настанени в УМБАЛ "Свети Георги". Случаят е поет и се разследва от военна полиция.

В международното въздушно учение, което е под командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, участват 500 военнослужещи и множество летателни апарати. Става въпрос за въздушно-десантна операция в реални условия с десант на парашутисти и спускане на техника от въздуха. Тя е част от мащабното натовско учение "Black Sea/Balkans Regional Exercises 2019".

Учението беше планувано за вечерта на 16 юни, но беше преместено с един ден. Цяла нощ над града са прелитали самолети. Като много пловдивчани се оплакват от силния шум, от който не са можели да заспят.

В него ще тренират военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, САЩ, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Канада, Македония и Украйна, общо до 8 000 души, до 1 200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 100 военни въздухоплавателни средства.

Вижте и видео от учението на НАТО, заснето от читател на TrafficNews

 

Снимка корица: Илюстративна