Готвеният да влезе в сила на 15 юни COVID-19 европейски паспорт носи модерното име "Цифров зелен сертификат". 

Концепцията на Европейския съюз е документът да улесни безопасното и свободно движение по време на пандемията на COVID-19 в рамките на ЕС. Цифровият зелен сертификат ще бъде използван като доказателство, че човек е бил ваксиниран срещу COVID-19, има отрицателен резултат от PCR тест или е преболедувал COVID-19, обективирано в тест за антитела. Идеята на сертификатът е да може да се използва във всички държави-членки на ЕС, като може би ще важи и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, както и в Швейцария.

Концепцията за Цифровия зелен сертификат беше представена на 17 март, а на 28 март Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, който контролира политиката на ваксинация в Европейската комисия, обяви, че документът ще бъде достъпем от 15 юни в цяла Европа.

"Сертификатът не е задължителен, но авиокомпаниите може да го изискват", добави Бретон. 

До момента обаче не е излязла официална позиция, нито документи, в които тази новина, цитирана от световните медии, намира нормативна основа. 

Веднага обаче се задълбочиха дебатите по някои от най-притеснителните страни на въпросния документ - защитеност на личните данни, измами и дискриминация. 

Докато евентуалната дискриминация е етичен проблем, то измамите са криминална хипотеза с изключителен лесен подход за изпълнение и реализация. Например, при посещение при личен лекар той може да заяви, че ви е ваксинирал в системата без реално да имате ваксина. Кой ще провери, как и въобще какъв е контролът върху тази съвсем лесна за осъществяване практика? Тепърва ще стане ясно. 

До тогава вижте основни характеристики на Цифровия зелен сертификат, публикувани от Европейската комисия. 

Какви са основните елементи на предложението?

Системата за цифрови зелени сертификати обхваща три различни вида сертификати COVID-19: сертификат за ваксинация, сертификат за тест и сертификат за преболедували.

Те могат да се издават и използват във всички държави-членки на ЕС за улесняване на свободното движение. Всички граждани на ЕС и членовете на техните семейства, както и граждани на държави извън ЕС, които пребивават или пребивават в държавите-членки и имат право да пътуват до други държави-членки, ще имат право да ги получат безплатно.

Сертификатите трябва да включват само минимален набор от информация, необходима за потвърждаване и проверка на състоянието на ваксинация, тестване или възстановяване на притежателя.

Ваксинирането няма да е предварително условие за пътуване. Всички граждани на ЕС имат основно право на свободно движение в ЕС и това важи независимо дали са ваксинирани или не. Същият принцип се прилага за правата на граждани на държави извън ЕС, които пребивават в държавите-членки на ЕС и които имат право да пътуват до други държави-членки. Цифровият зелен сертификат ще улесни упражняването на това право, твърдят в позицията си от ЕС.

Как ще помогне за улесняване на безопасното свободно движение?

Цифровият зелен сертификат може да служи като доказателство за ваксинация, тестване или преболедуване, за да се отменят ограниченията за свободно движение, въведени в държава-членка на основания на общественото здраве, като изисквания за тестване или карантина.

Ако държава-членка приеме доказателство за ваксинация, за да се откаже от ограниченията за свободно движение, тя ще трябва да приеме доказателство за ваксинация, издадено от друга държава-членка във връзка с ваксини, получили разрешение на пазара на ЕС.

Държавите-членки ще имат възможност да разширят обхвата за пътници, които получават други видове ваксини.

По време на пътуване всеки притежател на дигитален зелен сертификат ще има същите права като гражданите на посетената държава-членка, които са били ваксинирани, тествани или оздравели от ковид-19.

Ако държава-членка продължава да изисква от притежателите на дигитален зелен сертификат да бъдат поставени под карантина или тест, тя трябва да уведоми Комисията и всички други държави-членки и да посочи причини за такива мерки.

Как се гарантира, че неваксинираните хора няма да бъдат дискриминирани, когато упражняват правото си на свободно движение?

За да гарантира, че правото на свободно движение в ЕС се зачита и няма дискриминация спрямо лица, които не са ваксинирани, Комисията предлага да се създаде не само сертификат за оперативна съвместимост за ваксинация, но също така сертификати за тестове за COVID-19 и сертификати за лица, които са се възстановили от COVID-19. По този начин възможно най-много хора трябва да могат да се възползват от цифрово зелено удостоверение, когато пътуват.

В предложението за документа стотици пъти се акцентира, че цифровият зелен сертификат има за цел да улесни свободното движение в ЕС. Това няма да е предварително условие за свободно движение. Лицата, които не са ваксинирани, трябва да могат да продължат да упражняват правата си за свободно движение, където е необходимо, при спазване на ограничения като тестване или карантина / самоизолация.

Въвеждането на цифровия зелен сертификат означава ли, че държавите-членки ще трябва да въведат отново контрол на вътрешните граници, за да проверят сертификатите?

Въобще не, твърдят от ЕК. Цифровият зелен сертификат има за цел да улесни свободното движение в рамките на ЕС и облекчаването на настоящите ограничения, а не да ограничава правата на свободно движение и правото на пътуване.

Проверката на сертификатите не може като такава да оправдае временното повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници и такъв контрол не е необходим на държавите-членки за прилагане на цифровия зелен сертификат.

Както показа опитът от първите месеци на пандемията, некоординираното и прибързано повторно въвеждане на контрол на вътрешните граници не спира вируса, а вместо това причинява социални и икономически смущения, които ние носим отговорността да избягваме във възможно най-голяма степен. Такъв контрол трябва да остане крайна мярка, в съответствие със законодателството на ЕС.

Каква информация ще включва цифровият зелен сертификат?

Цифровият зелен сертификат ще съдържа необходимата ключова информация като име, дата на раждане, издаващата държава-членка и уникален идентификатор на сертификата. Той ще включва още:

За сертификат за ваксинация: вид използвана ваксина и производител, брой дози, дата на ваксинация;
За сертификат за изпитване: вид тест, дата и час на изпитване, център за изпитване и резултат;
За сертификат за антитела: дата на положителен резултат от теста, издател на сертификат, дата на издаване, дата на валидност.

Как ще се обработват личните данни?

Като се има предвид, че личните данни, съдържащи се в сертификатите, включват чувствителни медицински данни, ще бъде осигурено много високо ниво на защита на данните, пишат от ЕК.

Сертификатите ще включват само ограничен набор от информация, която е необходима. Тя не може да бъде запазена от посетените страни. За целите на проверката се проверява само валидността и автентичността на сертификата, като се проверява кой го е издал и подписал. Всички здравни данни остават в държавата-членка, издала цифров зелен сертификат.

Системата за цифрови зелени сертификати няма да изисква създаването и поддържането на база данни със здравни сертификати на ниво ЕС.

Как ще изглежда формата на цифровия зелен сертификат?

Сертификатите ще бъдат издадени в цифров формат, така че те могат да бъдат показани на смартфон или на хартия, в зависимост от предпочитанията на притежателя му. Сертификатите ще съдържат оперативно съвместим, машинно четим QR код, съдържащ необходимите ключови данни, както и цифров подпис. QR кодът се използва за сигурна проверка на автентичността, целостта и валидността на сертификата. За да се подобри трансграничното приемане, информацията в сертификата трябва да бъде написана на езика / езиците на издаващата държава-членка и на английски език.

Как работи цифровият зелен сертификат в целия ЕС?

Цифровият зелен сертификат съдържа QR код с цифров подпис за защита срещу фалшифициране. Когато сертификатът е проверен, QR кодът се сканира и подписът се проверява.

Всеки издаващ орган (напр. Болница, изпитателен център, здравен орган) има свой собствен ключ за цифров подпис. Всички те се съхраняват в защитена база данни във всяка държава.

Европейската комисия ще изгради портал. Чрез него всички подписи на сертификати могат да бъдат проверени в целия ЕС. Личните данни на притежателя на сертификата не преминават през портала, тъй като това не е необходимо за проверка на цифровия подпис, обясняват от ЕК.

Кои ваксини ще бъдат приети?

Държавите-членки трябва да издават сертификати за ваксинация, независимо от вида на ваксината COVID-19.

Когато държавите-членки приемат доказателство за ваксинация, за да се откажат от някои ограничения на общественото здраве, като тестване или карантина, те ще трябва да приемат при същите условия сертификати за ваксинация, издадени съгласно системата за цифрови зелени сертификати. Това задължение обаче ще бъде ограничено до ваксини, които са получили разрешение за търговия в целия ЕС. Държавите-членки имат възможност да приемат сертификати за ваксинация, издадени във връзка с други ваксини, но не са задължени.

Кои тестове за COVID-19 ще бъдат приети?

За да се гарантира надеждността на резултатите от теста, трябва да бъдат включени само резултатите от така наречените NAAT тестове (включително PCR тестове) и бързи антигенни тестове, включени в списъка, създаден въз основа на Препоръка 2021 / C 24/01 на Съвета. 

Защо самотестовете няма да бъдат включени?

Самотестовете не се извършват в контролирани условия и засега се считат за по-малко надеждни. Сертификатите трябва да се издават от здравни органи, които обаче не могат да контролират тестовете, които се правят например у дома, и следователно не могат да издават надеждни сертификати за тях.

Ще има ли минимална валидност на сертификатите?

Периодът на уместност на сертификатите зависи от научните доказателства и ще бъде определен от проверяващите в съответствие с техните национални правила. Тъй като се появяват нови научни доказателства, периодите, за които сертификатите са валидни при различните видове, могат да бъдат коригирани.

Предложеният регламент гарантира, че сертификатите, издадени от други държави-членки, се приемат, следвайки същите правила като тези, прилагани към национално издадените сертификати. Регламентът също така въвежда някои основни принципи, например определяне на максималния срок на валидност на сертификата за антитела от 180 дни.

Тези принципи могат да бъдат коригирани, за да се приведат в съответствие с новите научни доказателства, след като бъдат налични такива.

Какво ще се случи с тези хора, които вече са били ваксинирани?

Хората, които са били ваксинирани преди въвеждането на цифровия зелен сертификат, също трябва да имат възможност да получат необходимия сертификат за ваксинация. Ако са получили сертификат за ваксинация, който не отговаря на стандартите за оперативна съвместимост, изисквани съгласно регламента, те могат да поискат нов.

В същото време държавите-членки могат да продължат да издават доказателства за ваксинация в други формати за други цели, по-специално за медицински цели.

За колко време ще съществува цифровият зелен сертификат?

Сертификатите са свързани с пандемията COVID-19. Системата за цифрови зелени сертификати ще бъде спряна, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви края на международната извънредна ситуация в областта на общественото здраве, причинена от COVID-19. По същия начин, ако СЗО обяви нова международна извънредна ситуация в областта на общественото здраве, причинена от COVID-19, негов вариант или подобно инфекциозно заболяване, системата може да се активира отново. 

Каква ще е цената на цифровите зелени сертификати?

Сертификатите ще бъдат безплатни.

Държавите-членки трябва да поемат разходите за изграждане на инфраструктурата на национално ниво. Комисията ще осигури финансиране в подкрепа на държавите-членки при създаването на необходимата инфраструктура, ако е необходимо.

Комисията ще плати за създаването на портала на ниво ЕС и ще подкрепи държавите-членки да разработят софтуер, който да се използва чрез проверка на лица, които сканират QR кода.

Ще включва ли цифровият зелен сертификат граждани на страни извън ЕС в ЕС?

Да. Цифровият зелен сертификат трябва да се издава на членове на семейството на граждани на ЕС, независимо от тяхната националност. Комисията също така прие допълнително предложение, за да гарантира, че цифровият зелен сертификат се издава и на граждани на държави извън ЕС, които пребивават в държави-членки или асоциирани към Шенген държави, и на посетители, които имат право да пътуват до други държави-членки. По правни причини са необходими отделни предложения за обхващане на граждани и граждани извън ЕС; няма разлика в третирането на граждани и граждани, които не са граждани на ЕС, за целите на сертификатите.