Двама български геолози ще работят по научен проект на Антарктида. Те са част от втората група полярници в 30-ата българска антарктическа експедиция, която в момента е в чилийския град Пунта Аренас. Всички българи са здрави, но са в задължителна 10-дневна карантина.

"Очаква се на 20 януари, при подходящо време, 11-те бългаски полярници да отпътуват със самолет до остров Кинг Джордж, откъдето да се прехвърлят на испанския кораб "Сармиенто де Камбоа", за да стигнат до българската база на остров Ливингстън", разказа за БНР един от геолозите в групата.

"Очаквам незабравими емоции и много нови научни резултати". С такива очаквания за първи път към ледения континент тръгна Стефан Методиев. Той работи в минна компания, а практическите му познания ще помогнат на друг геолог - Стефан Велев - главен асистент в СУ "Св.Климент Охридски", който ще стъпи на Антарктида за 6-и път.

"Искам да науча още повече за геологията за находищата на полезни-изкопаеми, които се намират на о.Ливингстън, затова и колегата Стефан ще ми помогне тази година." Проектът, по който ще работят двамата геолози, е свързан с първоначалната оценка на металните полезни изкопаеми на Ливингстън:

"Говорим за находища на мед и на злато, да наберем достатъчно информация, защото това е ясно, че е бъдещето на човечеството в един момент. Така или иначе ресурсите на познатите вече континенти ще бъдат изчерпани в един момент. и ние е добре, като полярна нация, да знаем, какво имаме там. Проектът е интересен с това, че дълго време ще изкараме на палатка далече от базата, може би над 10 дни. От една страна стои природата, която е много красива. От друга страна са хората и обществото, с което пътуваме и самата база. Още първата година базата започваш да я чувстваш като свой дом. Надявам се, че мога да бъда полезен и се надявам, че мога да науча много."