Стотици обяви за работа от цялата палитра сфери на дейност и сектори са отворени за кандидатстване в онлайн трудовите борси. След временно затишие в разгара на пандемията COVID-19 и множеството съкращения, които трябваше да се извършат за целите на оцеляване на буквално затворени бизнеси или такива със значително намаление на оборота, трудовият пазар отново се раздвижва.

Впечатление прави, че за един от затворените до преди две седмици браншове – ресторантьорския – няма огромен наплив за набиране на персонал. Търсят се основно готвачи, а обявените заплати са около 1000 лева нето. Това се дължи на факта, че повечето заведения стартираха дейност със значително намален състав заради по-малкия капацитет. Вероятно бизнесът е разчитал на свои доверени кадри. Освен това голяма част от заведенията, които нямат градини, а и забранените – нощни клубове и дискотеки, продължават да са затворени. Все още няма ясна картина и за летния сезон, като обикновено голяма част от сервитьори, готвачи и бармани се ориентират към морето. Абсолютно същото се отнася и за хотелиерския бранш. 

По отношение на производствата в района малко са фирмите, които търсят неквалифицирани работници, т.е. такива за самия производствен процес. С някои изключения разбира се, но голяма част от тези фирми съкратиха хората на временни 6-месечни договори и дори наложиха допълнителни „орязвания“ на числеността на работниците.  Най-засегнати са предприятията от аутомотив индустрията, самолетостроенето, но и други по веригата за производство на механични и електронни компоненти. Логично, малцина в момента търсят кадри за назначаване в производствените бази, като дори новоразписаните им стратегии за възстановяване ограничават броя на работниците. От друга стана обаче за специалисти за логистика и снабдяване, склад, човешки ресурси, управление, технически и инженерни позиции, има свободни позиции. Обявените заплати по правилно не са високи – средно около 1500-2000 бруто, или около 1200-1500 лева нето.

Прави впечатление търсенето на складови работници, като не малка част от фирмите, които имат необходимост от такива кадри, са търговци, а не производители. С разгърналия се модел за онлайн търговия тези позиции стават все по-широко необходими. Заплатите са между 800-1100 лева нето.

Както и досега, обявите с най-високо обявено заплащане са за софтуерни разработчици и международни шофьори – от 2000 евро нагоре. Обикновено в IT сектора работодатели са чуждестранни фирми, а работата им не познава териториални бариери, която я прави една от най-стабилните и незасегнати от COVID-19. При международните шофьори дружествата са базирани в България и са подвластни до голяма степен на европейската конюнктура. Транспортните услуги също пострадаха значително при кризата и рестриктивните гранични режими. Евтините горива обаче все пак успяха да компенсират отчасти загубите. И в двата високоплатени и диаметрално различни сектора условията за работа и заплащането нямат особени промени.

Аутсорсинга продължава да стъпва смело на сцената в Пловдив. Редица от обявите за работа са именно в тази сфера, но за колцентровете са необходими солидни езикови познания, а английският вече е задължителен почти за всяка работа. Повечето предложения за работа не са с фиксирани заплати, тъй като обикновено в сектора заплатите варират според резултатите. Средните възнаграждения са между 900 и 1100 лева нето.

Работа в сектора на услугите - хигиенисти, продавачи и друг неквалифициран персонал също има своите възможности сред актуалните обявени свободни места. По правило заплатите на такъв тип позиции са ниски и има голяма текучество. 

В по-голямата си част работодателите, обявили свободни позиции, никак не бързат да правят назначения. Провеждат се обширни процедури за подбор и избор на кадри, като голяма част от кандидатстващите за работа остават с впечатление, че процесът се протака, докато се регулира поне малко ситуацията след два месеца на блокиране на почти всички страни в Европа. 

Колко ще продължи този процес и дали ще има сериозни изменения на трудовия пазар през следващите няколко месеца, предстои да разберем. 

Пловдивска област е на второ място по най-много нови безработни в рамките на икономическите последствия от кризата на COVID-19. Данните от Агенция по заетостта показват, че новорегистрираните безработни от 16 март до 17 май, т.е. в периода на извънредното положение, са 12 427 души само за Пловдив и областта. 

Oбласт заема едва седмо място в класацията за най-висока средна брутна работна заплата - 1129 лева средно за първите три месеца на 2020 година. От януари до март, заплатите са паднали средно с около 25 лева.