"75 % от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки. Хората в неплатен отпуск в следващите 10 дни ще са със запазени осигуровки", съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.  По думите й по мярката "Запази ме" ще има нужда от допълнителни 7 млн. лв. за тези 10 дни на локдаун.

Хората, които ще излязат в неплатен отпуск за следващите 10 дни ще бъдат със запазени осигурителни права, защото  с промяна в закона до 90 дни неплатен отпуск поради заповед на държавен орган вече се считат за осигурителен стаж и тези хора няма да имат проблем при пенсиониране в последствие.

Сачева припомни, че работодателите могат да се възползват и от мерките 60/40 и 80/20. Обясни, че на този етап нови програми не се предвиждат. Мерките, които са предвидени към момента, са финансово обезпечени. Единствено по мярката "Запази ме" ще са необходими допълнително около 6-7 млн. лв., за да стигнат за компенсации на работниците през тези 10 дни. Заявления за помощта ще се приемат от 1 март, като очакванията са парите да бъдат изплатени около 15 април. През януари и февруари за тази мярка са отделени около 40 млн. лв.