Задаващият се местен вот в неделя и балотажите след седмица вече няма с какво да уплашат софиянци. След преживения кошмар в четвъртък покрай избора на нов главен прокурор, ходенето до урните и обичайните финални номера и инциденти около гласуването за кметове и общински съветници не са никаква грижа.

Пленумът на Висшия съдебен съвет, който трябваше вчера да посочи наследника на Сотир Цацаров също не предвещаваше никакъв екшън. Мнозинството съдебни кадровици отдавна бяха показали, че имат пълно доверие на единствения номиниран кандидат Иван Гешев. Самото заседание беше смазващо със своята продължителност от 10 часа, но също не предложи кой знае какво напрежение освен обичайните словесни престрелки. Гешев пък издържа всички 107 въпроса, на които трябваше да отговори пред членовете на ВСС.

Бомбената заплаха по телефона за пленума на първите хора на родната Темида беше приета повече като смешна, отколкото като страшна. И всичко щеше да мине тихо и кротко до избора на Гешев с категоричното 20:4 гласа, ако не бяха двете  агитки - тези, които искаха да покажат, че харесват бъдещия обвинител №1 и  другите, които бяха против избора му. 

Но стана така, че двама се карат, а го отнесоха клетите софияници, за които центърът на София се оказа непристъпен лабиринт заради блокирани булеварди и кръстовища. Истински кошмар за хората, бързащи за работа или да се приберат вкъщи, да си вземат децата или да отидат на лекции. Изобщо ходене по мъките в буквалния смисъл.   

Още през нощта на 23 срещу 24 октомври пред сградата на Висшия съдебен съвет на улица "Екзапх Йосиф" зад Халите беше опъната палатка на организирания от собственика на агенция ПИК Недялко Недялков "Марш на законността" в подкрепа на Иван Гешев. Участниците в марша дойдоха рано пред сградата на ВСС  и целият район бе отцепен от полиция. 

Ситуацията изненада протестиращите от гражданско движение "Боец" и "Демократична България". Ядосани, че не могат да дойдат да освиркват и ругаят кандидата за главен прокурор, те пробваха да пробият кордона. Някои пък налягаха на трамвайните релси. 

Оказа се, че подкрепящите  Гешев са подали заявка за митинга си още на 27 септември, докато от "Боец" са се сетили едва на 9 октомври. За да не се лее кръв, двете враждуващи групи нямаше как да бъдат пуснати на едно място. Какво можеше да стане се разбра от боя между двете дами от двата лагера, засекли се случайно на неутрална територия и пратени да охладят страстите в близкото районно управление на полицията.

Превърнатият в недостъпна зона район около сградата на ВСС пък вгорчи живота на хората, тръгнали към Женския пазар, халите и съседните магазини. Баби кретаха по околните улици, а продавачи в отцепените улици се вайкаха, че не могат да продадат нищо.

Недоволните и изтикани от сградата на ВСС "бойци" и "демократи" пък нарамиха плакатите и тръгнаха да търсят отмъщение. Измислиха по най-лошия за хората, които не се интересуваха какво става във ВСС, начин. Като решиха да блокират възлови кръстовища.

Най-страшно стана, когато затвориха Орлов мост. Стотици шофьори се оказаха заклещени в огромно задръстване. Други разбраха, че трябва да лавират по заобиколни улици с часове, докато стигнат там, накъдето се бяха запътили. И се почна едно псуване и гняв. Хиляди страдаха заради двеста души. За малко не се стигна и до ръкопашни схватки- масло в огъня наля и кандидатът на Демократична България за кмет на София Борислав Игнатов, който опъна шатра на Орлов мост и се зае да разписва брошури и листовки на свои симпатизанти. 

Възмущението от запушения център на столицата се пренесе в социалните мрежи, където беше тема №1 до малките часове на сутринта. Впрочем, дотогава "бойците" на Георги Георгиев упорито държаха блокиран Орлов мост.

До каква лудница в София доведе избора на главен прокурор заради настървените агитки и как мина самата процедура вижте във видеото: