Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на кмета на Костенец Радостин Радев и привлечения към наказателна отговорност за корупционни действия заедно с него бизнесмен Ивайло Пашов.

Очаква се съдът да насрочи час за делото по мярката за неотклонение на двамата за днес.

Както TrafficNews вече съобщи Радев беше задържан на 17 юни след започнало през април разследване по сигнал на обищнския съветник от "Костенец, събуди се" Георги Донков. Той уведомил прокуратурата, че кметът му предлага рушвет от 30 000 лева, за да подкрепи негово предложение в Общинския съвет.

Подкупът пък бил гарантиран със запис на заповед от бизнесмена Ивайло Пашов, който беше арестуван заедно с Радев. Предприемачът е собственик на фирма, която е спечелила обществена поръчка за 1,1 млн. лева за ремонт на училището "Св. Св. Кирил и Методий" в града. Парите идват по проект на ДФ "Земеделие" , одобрен в края на 2017 г. 

На следващата година е проведена обществена поръчка за избор на строителна фирма, която трябва да обнови двора и спортните игрища, да го озелени, да направи алеи и да ремонтира отоплителната инсталация.

Кандидатстват 5 фирми, но три са отстранени по различни причини. Победител стана “Бул Кан Проект” ЕООД на Ивайло Пашов. За да може фирмата да започне работа обаче, от ДФЗ трябва да превеждат пари. Затова през април т.г. кметът Радостин Радев започнал да уговаря колегите си от Общинския съвет да му гласуват мандат да ги получава като възложител. Именно тогава била отправено и "неприличното предложение" към съветника Георги Донков, според твърденията му.

Самият Ивайло Пашов, който също е в ареста в момента, е добре познато име в строителния бранш. През 2018 г. фирмата му “Бул Кан Проект” печели обществени поръчки за 3,2 млн. лв. През май подписва договор за ремонт на читалището в Чирпан за 300 хил. лв. През октомври печели поръчка за над 1,3 млн. лв. за ремонт на детска градина в Любимец, следващия месец е договорът за училището в Костенец за 1,1 млн. лв.

По-рано друга строителна фирма на Пашов - “Сим Адвайс”, печели през 2013 г. търг за близо 180 000 лв. да ремонтира стара сграда в пернишкото село Ковачевци, в която да се настаняват бежанци. 

Схемите на кмета на Костенец: Пипал пари от каса, обещавал по 30 бона "За" решение на общинариРазширяват разследването – разследват Радостин Радев за безстопанственост и присвояване