Десетки хиляди българи са на пътя на опасния ураган "Флорънс", който се е прицелил в Източното крайбрежие на САЩ, съобщи bgvoice. Синоптиците предвиждат, че "Флорънс" ще удари някъде между Южна и Северна Каролина в четвъртък следобед.

В понеделник бурята за часове стигна четвърта степен със скорост на вятъра от 195 км/ч.

Губернаторът на щата Южна Каролина Хенри Макмастър нареди да започне задължителна евакуация на цялата крайбрежна зона заради приближаването на "Флорънс". Нареждането касае около един милион души, живеещи на крайбрежна ивица с дължина 320 км. "Това е много опасен ураган. Не искаме да рискуваме ничий живот", заяви Макмастър.

Това са градове като Чарлстън, Мъртъл бийч и Хилтън хед. В тези райони живеят хиляди българи.

"В момента изчакваме да видим какво ще стане, вероятно ще затворя салона си, но не знам къде ще се евакуираме. Отидох днес да напазарувам храна и вода, ако решим да останем тук, за да имаме всичко необходимо", казва Силвия Минева, която живее в Чарлстън, Южна Каролина. ".

Съпругът й Стефан работи като шофьор на камион, тръгнал е на път и Силвия е сама с 5-годишната им дъщеря Ема.

"Ако се евакуираме, сигурно ще е към Чимни рок, Северна Каролина, където сестра ми има къща, или ще се преместим тук при едни приятели, които наскоро се преместиха от Чикаго. Те имат вдигната къща и ако има наводнение, ще сме в безопасност.", допълва българката.

Силвия се притеснява и за сестра си, която трябва да се прибере тази седмица от България, а летището в Чарлстън е затворено. "Не знам какво ще стане, вероятно ще ги пренасочат към Ню Джърси", казва Силвия.

Южна Каролина, Северна Каролина и Вирджиния вече обявиха извънредно положение.

Метеоролозите казаха, че ураганът може да поотслабне, но все още ще е силен, когато връхлети сушата. "Веднъж вече се евакуирахме и нищо не се случи. Ще изчакаме да видим какво ще се случи", казва Силвия, но въпреки това е нащрек за предупрежденията на синоптиците.

Първите евакуации бяха разпоредени в понеделник от властите на Северна Каролина за жителите на остров Хатерас. От вторник заповедите ще касаят и други крайбрежни туристически райони.