През 2011 г. EcoHealth Alliance, нестопанска организация, която работи за защита на хората от възникващи инфекциозни заболявания като COVID-19, публикува резултатите от проучване, показващо, че по-малко от един от всеки пет респонденти са знаели, че повечето пандемии тръгват от животни. Смята се, че огнището на COVID-19 пазара в Ухан, на който се продават влечуги, , живи птици и екзотични животни за консумация от човека.

Подобно на свинския грип, птичия грип и ТОРС (които също са причинени от коронавируси, свързани с китайския пазар), COVID-19 се предава от животни на хора. Вегетарианството е сигурен начин да бъдат избегнати подобни рискове. 

Консумацията на месо допринася за сърдечни заболявания, диабет и рак и че вредните бактерии, намиращи се в червата и изпражненията на животните, включително салмонела и ешерихияколи, често  са причина за хранителни отравяния.

„Много опустошителни огнища на болести възникват, защото хората продават животни в мръсни, силно претъпкани ферми и пазари - места за размножаване на патогени, за да задоволят навиците си.“ , казва  Елиза Алън, директор на  „Хора за етично отношение към животните“ (PETA). 

Изобщо не е необичайно вирусите и другите патогени да прескачат от животни в човешката популация. Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) над 75% от възникващите инфекциозни заболявания произхождат от животни. 

Животните във  фермите се лекуват с огромни количества антибиотици.  Поради тази бурна употреба на антибиотици, някои бактерии са станали резистентни дори на най-мощните, допринасяйки за появата на  нови, агресивни патогени, които са устойчиви на антибиотици. CDC заяви, че антибиотичната резистентност е "един от най-належащите проблеми на общественото здраве в света", а други експерти прогнозират, че при сегашните ни темпове повече хора ще умрат от болести, причинени от антибиотично устойчиви бактерии, отколкото от рак до 2050 г. Това е проблем, който не можем да си позволим да игнорираме.