Чешката енергийна компания ЧЕЗ предприе странни маневри, предлагайки кандидат-купувача на българския си бизнес Гинка Върбакова и свързани с нея хора да влязат в надзора на "ЧЕЗ Електро" – дружеството, което снабдява с ток Западна България. Условието това да стане факт обаче е именно фирмата "Инерком" на Връбкова да придобие 67 на сто от дружеството. Намеренията бяха огласени дни след втория отказ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разреши сделката по придобиването на ЧЕЗ-България от "Инерком".

По предложение на двама от шефовете в чешката ЧЕЗ – Мартин Новак и Томаш Плескач, за 27 ноември в София е насрочено извънредно общо събрание на акционерите, на което се предлага замяната на чехите в Надзора на "ЧЕЗ Електро" с хора на Върбакова и самата нея, сочи поканата за срещата, публикувана от Агенцията по вписванията.

Намерението е да бъдат освободени като членове на надзора на дружеството Карел Клусак, Ростислав Дижа, Томаш Пектор и Мартин Маречек. Техните места ще се заемат от Гинка Върбакова, Маринела Пенева, която е съвета на директорите на четири от дружествата на групата "Инерком", Екатерина Маркочова-Стоянова, която се оказва, че е придобила фотоволтаичния бизнес на Върбакова и вече е едноличен собственик на "Солар Енерджи Грийн", както и Илиян Скарталов, който е сред консултантите по сделката с ЧЕЗ. Скарлатов притежава еднолично "Юникорн Пропъртис" и е съдружник в "Индъстриъл Пропъртийз", високотехнологичната фирма "Граф Он", както и в "Интералт".