Петима души са били задържани в операция, проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура. Иззети са 325 предмета, 269 монети, пръстени, керамични съдове, ножове от епохата на Античността и Средновековието.

Специализираната полицейска операция за разкриване и пресичане на престъпна дейност е проведена на 14 декември, съобщиха от МВР. Действията са осъществени съвместно от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“, колегите им от секторите БОП в Стара Загора, Хасково, Кърджали и на областните дирекции на МВР в Смолян и Пловдив.
 
Спецакцията, реализирана след едногодишно наблюдение на престъпната група, е проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура.
 
В хода на действията са задържани петима членове на групата, действала на територията на областите Смолян и Пловдив. На този етап от разследването е изяснено, че те са се занимавала се с търсене, придобиване, съхранение, предлагане и отчуждаване на предмети, представляващи културни ценности. Установени са и множество хора, съпричастни към престъпната им дейност, включително и от други области на страната.
 
При процесуално-следствени действия, осъществени на 18 адреса, и обиски на 12 души са иззети: 325 метални предмета с различна форма, големина и размери; 269 монети; 42 пръстена; четири керамични съда; три старинни ножа. Сред иззетите гривни, пръстени, накити, бронзова фигурална пластика, фибули, коланни апликации и други има предмети от епохата на Античността и Средновековието. Сред монетите се отличават златни византийски солиди, сребърни римски императорски монети /денар/, както и тракийски и македонски монети /Филип II/.
 
Намерени са също така 11 металдетектора с антени, зарядни устройства, пити, батерии, слушалки; два преносими и един настолен компютър; две флаш-памети; 962 боеприпаса за огнестрелно оръжие от различен калибър; револвер; пушка без сериен номер; 11 мобилни апарата.
 
За срок до 24 часа са били задържани двама мъже от Смолян - Н.Д. /51 г./ и Т.Д. /57 г./, Б.Б. /59 г./ от село Хвойна, и К.С. /47 г./ и И.С. /43 г./, и двамата жители на село Павелско, обл. Смолян.
 
Те са привлечени под наказателна отговорност. След изтичане на полицейските мерки за задържане са им наложени мерки „парична гаранция“.
 
Работата по образуваното досъдебно производство продължава под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура. 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg