Столична община е поискала от културното министерство да получи правото на стопанисва крепостта Урвич. Целта е там да се оформи парк, подходящ за разходка на софиянци. Другата идея е до останките от древната крепост да провеждат открити уроци заради високата културно-историческа ценност на археологическите находки на мястото. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по културата доц. Тодор Чобанов по време на заседанието на комисията по култура към Столичния общински съвет.

Разкопките на Урвич, която се намира близо до село Кокаляне, започват преди 50 години, начело с проф. Димитър Овчаров, баща на откривателя на Перперикон Николай Овчаров. Оттогава са открити част от бойната кула, останки от крепостните стени, както и част от кръстокуполната църква „Св. Илия”.

 Крепостта Урвич играе изключително важна роля по време на Втората българска държава заради стратегическото си разположение в близост до Средец.  Твърдината е основна отбранителна база на цар Иван Шишман, който в продължение на 10 години удържа напора на османските нашественици. С падането на Средец идва и краят на Урвич.

Направените по-късно разкопки разкриват, че освен отбранителна функция, комплексът около крепостта  е бил и средновековно селище. За това свидетелства и открита индийска монета, каза днес доц. Тодор Чобанов.

Комплексът е обявен за археологическа недвижима културна ценност през 1992 г. с национално значение.

За да премине кокалянската крепост под опеката на Столичната община, кметът Йорданка Фандъкова ще подпише договор с министъра на културата Боил Банов, а след това и с регионалния исторически музей – София. Урвич ще се превърне във филиал на музея.

Предложението за новия статут на Урвич беше прието единодушно от присъстващите на заседанието в СОС.

.